Briose cu legume si fructe

Nu sunt prea dulci, asa ca sunt potrivite pentru pranzuri la pachet, ca mic dejun sau ca gustare la o cana de ceai

 

<p>

Briose 12
Timp de preparare: circa 15 minute
Timp de gatit: 20-25 de minute

Ingrediente:

125 g faina cu agent de crestere
125 g faina integrala cu agent de crestere
2 lingurite de scortisoara macinata
170 g zahar tos
55 g amestec de fructe uscate sau stafide
125 g morcovi, rasi fin
125 g dovlecei, rasi fin
125 ml ulei de floarea-soarelui
3 oua

Preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 de grade C. Se unge cu ulei o forma cu 12 locasuri, pentru briose in stil american, sau se tapeteaza locasurile cu cosulete de hartie incretita, speciala pentru briose; cosuletele trebuie sa fie adanci de 3-3,5 cm.

Se cern cele doua tipuri de faina, impreuna cu scortisoara si zaharul, intr-un castron mare, adaugand si taratele ramase in sita. Se inglobeaza fructele uscate sau stafidele si se face o adancitura in centrul mixturii.

Intr-un alt castron, se combina morcovii, dovleceii, uleiul si ouale. Se toarna in adancitura facuta in mixtura de faina si se amesteca pana ce aproape s-a incorporat, dar la suprafata mai raman vizibile, din loc in loc, mici cantitati de faina uscata.

Se repartizeaza in mod egal mixtura in locasurile de briose, umplandu-le cam pe doua treimi. Se dau la cuptor 20-25 de minute, sau pana cand briosele sunt bine crescute, usor crapate in centru si elastice la atingere. Se transfera, ca sa se raceasca, pe un gratar metalic.

Se servesc calde, sau la temperatura camerei. Aceste briose sunt excelente chiar in ziua in care au fost coapte, dar pot fi pastrate in jur de 2 zile in cutii bine inchise. In congelator pot rezista pana la 3 luni.

Cateva idei:

• Morcovii se pot inlocui cu pastarnac, ras fin, adaugandu-se coaja rasa de la 1 lamaie sau 1 portocala.
• Copiilor le plac briosele cu ciocolata. Pentru a prepara o versiune delicioasa, cu dovlecei, se cern intr-un castron 200 g faina cu agent de crestere, 170 g zahar tos, 45 g praf de cacao si 1/2 lingurita de sare. Se dau prin razatoare 250 g de dovlecei si se pun in alt castron, dupa care se adauga 125 ml ulei de floarea-soarelui, 3 oua si 2 lingurite de extract de vanilie pur. Se inglobeaza amestecul cu dovlecei in faina, pana ce se omogenizeaza bine. Se coace aluatul astfel obtinut ca in reteta principala.

Avantaje:

• Fructele uscate din briose aduc fier. Pentru un mic dejun sanatos, se poate servi suc proaspat de portocale alaturi de briose – vitamina C din sucul de portocale ajuta organismul sa absoarba fierul din fructele uscate.
• Combinand faina integrala cu cea alba, se mareste continutul de fibre al compozitiei, fara a o face prea grea.
 

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
125
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza