Briose cu afine

Aluatul se coace cu afine, in forme de briose sau de budinca de Yorkshire si se servesc cu fructe de padure proaspete
 
<p>Timp pregatire: 20 min
Timp gatire: 25 - 30 min
Se obtin 4 portii
O portie contine: kcal 243, proteine 10 g, grasimi 6 g (din care grasimi saturate 2 g), carbohidrati 40 g (din care zahar 16 g), fibre 3 g

Ingrediente

Briose
1 lingurita unt
125 g faina
putina sare
1 lingurita zahar tos
2 oua
250 ml lapte semidegresat
75 g afine
1 lingura zahar pudra
Salata de fructe de padure
150 g zmeura
100 g afine
200 g capsuni taiate felii groase
1 lingura zahar pudra sau dupa gust

Se incalzeste cuptorul la 220°C (pozitia 7). Cu o bucata de hartie de bucatarie mototolita se ung cu unt 8 cupe dintr-o tava de teflon pentru briose. Fiecare cupa trebuie sa aiba diametrul de 6 cm la suprafata si 2,5 cm adancime.
Pentru prepararea brioselor, se amesteca intr-un castron faina, sarea si zaharul tos si se face o groapa in mijloc. Se sparg ouale in groapa, se adauga laptele si se amesteca cu o furculita
Cu un tel de sarma se incorporeaza treptat faina in lichid, obtinandu-se un aluat uniform cu consistenta de smantana. Se toarna intr-o cana mare.
Se imparte aluatul in mod egal intre cupele de briose pregatite – trebuie sa fie cam doua treimi pline. Cu o lingura, se pun cateva afine, impartin- du-le in mod egal, in aluatul din fiecare cupa.
Se coc in mijlocul cuptorului 25–30 de minute sau pana devin aurii, sunt bine crescute si crocante la margine
Intre timp, se face salata de fructe de padure. Se fac piure 100 g de zmeura trecandu-le printr-o sita de nailon intr-un castron. Se adauga restul de zmeura in castron, impreuna cu afinele si capsunile. Se presara zaharul pudra peste fructe si apoi se amesteca usor toate ingredientele.
Se scot briosele cu un cutit cu varful rotund si se presara cu zahar pudra. Se servesc fierbinti cu salata de fructe de padure.
Sfat:
• Se folosesc afine congelate, dezghetate si bine scurse. Si la salata se pot folosi zmeura si capsuni congelate, dezghetate. • Pentru o budinca din aluat dulce, se face aluatul ca in reteta principala, apoi se adauga 4 linguri de apa minerala sau apa rece. Se toarna intr-un vas putin adanc de 1,4–1,7 litri care a fost uns putin cu unt (nu se mai pun afine). Se coace 30–35 de minute sau pana devine crocanta si este bine crescuta. Cu o lingura se pune salata de fructe de padure in mijlocul budincii fierbinti, se presara deasupra 2 linguri fulgi de migdale coapte, se presara cu zahar pudra si se serveste imediat.

De ce este sanatos?
• Afinele, ca si merisoarele, contin compusi antibacterieni numiti anthocyanine. Acestea sunt eficiente impotriva bacteriilor E. coli care produc tulburari gastrointestinale si infectii ale tractului urinar. • La greutate egala, capsunile contin mai multa vitamina C decat portocalele si mai multa decat alte fructe de padure cum este zmeura.</p>

Vote it up
160
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza