Branza proaspata cu usturoi

Usturoiul se opareste pentru a avea o aroma mai dulce. Se serveste cu legume proaspete si paine integrala
 
 
<p>
Timp de preparare si fierbere: 30–35 de minute, plus scurs peste noapte
Portii 4

Ingrediente:

150 g bio iaurt simplu degresat
150 g fromage frais
2 catei de usturoi mari
1 lingura chives proaspete tocate
1 lingura patrunjel tocat
2 lingurite marar proaspat tocat
1 lingurita coaja de lamaie rasa fin
sare si piper

Pentru servit:

1 andiva, frunzele separate
4 morcovi taiati in batoane de 5 cm
1 legatura ceapa verde
4 tije de telina taiate batoane de 5 cm
4 felii de paine integrala cu bicarbonat de sodiu, circa 170 g in total, taiata in bucati mari

Preparare:

Se captuseste o sita adanca cu o panza pusa in doua si se asaza deasupra unui castron. Se amesteca iaurtul si fromage frais pana se omogenizeaza, apoi se pun in strecuratoare. Se inveleste amestecul cu panza si se pune in frigider. Se lasa la scurs peste noapte.

A doua zi, se pun cateii de usturoi necuratati intr-o craticioara cu apa fiarta si se fierb la foc mic 3 minute sau pana se moaie. Se scurg. Se stoarce usturoiul din coaja si se toaca sau se face piure.

Se desface amestecul de iaurt scurs si se pune intr-un castron curat (lichidul de la scurs se arunca). In branza cu iaurt se adauga usturoiul oparit, verdeturile si coaja de lamaie, precum si sare si piper dupa gust. (Branza cu iaurt poate fi tinuta in frigider, acoperita, 3–4 zile.)

Se scoate branza cu iaurt intr-un castronel si se pune pe un platou. Se aranjeaza alaturi legumele pregatite si bucatile de paine si se servesc.

Avantaje:

• Aceasta branza moale facuta in casa are continut de grasime mult mai mic decat branzeturile din comert si este la fel de gustoasa. In acest amestec nu este nevoie sa se puna sare deoarece verdeturile, usturoiul si lamaia furnizeaza o multime de arome.
• Cercetari publicate recent sugereaza ca usturoiul actioneaza pentru scaderea nivelurilor de colesterol din sange si inhiba coagularea sangelui. Ca urmare, consumul regulat de usturoi poate ajuta la reducerea riscului de boli de inima si atac cerebral.

Cateva idei:

• Branza cu iaurt se raceste bine, apoi i se da forma de „butoias“. Se ruleaza prin 75 g de nuci sau alune de padure tocate marunt, pana se inveleste pe toate partile.
• Pentru branza cu masline si capere, se sfarama 45 g de branza feta si se amesteca in ea branza cu iaurt proaspat scursa, 1/2 lingurita ardei iuti uscati zdrobiti, 1 catel de usturoi zdrobit, 1 lingura capere tocate, 1 lingura oregano proaspat tocat, sare si piper dupa gust. Se serveste ca aperitiv sau ca o gustare pentru 6 persoane, cu cruditati si paine pitta prajita.
</p>

Vote it up
207
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza