Bors cu piure de cartofi si legume

Aceasta ciorba copioasa de sfecla se serveste cu piure de cartofi imbogatit cu legume crude crocante
 
<p>Timp de preparare: circa 35 minute
Timp de gatit: circa 50 de minute
Se obtin 4 portii
Fiecare portie contine: 300 kcal, 11 g proteine, 4 g grasimi (din care 1 g grasimi saturate), 56 g carbohidrati (din care 21 g zahar), 7 g fibre

Ingrediente

1 lingura ulei de masline extra virgin
1 ceapa tocata
1 morcov mare
1/2 lingurita suc de lamaie
1 bulb de fenicul
500 g sfecla cruda
1 litru bulion de legume, preferabil de casa, slab sau consistent
800 g cartofi fainosi curatati si taiati     cubulete
120 ml lapte semidegresat
4 linguri iaurt grecesc
2 fire ceapa verde tocata marunt
sare si piper
frunze tocate de la bulbul de fenicul sau patrunjel, pentru ornat

Preparare

Se pune uleiul intr-o cratita mare si se adauga ceapa. Se lasa deoparte 55 g din morcovi pentru piure, apoi se toaca restul si se adauga in cratita. Se amesteca bine, se acopera si se prajesc la foc moderat 5 minute, ca sa se moaie ceapa.

Se pune sucul de lamaie intr-un castronel. Se taie bulbul de fenicul in sferturi. Unul din sferturi se rade fin in sucul de lamaie si se amesteca. Se rade fin morcovul pus deoparte si se adauga la feniculul ras. Se acopera si se pune deoparte.

Se toaca restul de fenicul si se adauga in cratita. Se curata sfecla, se face cubulete si se adauga in cratita. Se toarna deasupra bulionul si se pun la fiert. Cand clocotesc se face focul mic, se acopera cratita si se fierb la foc mic 30 de minute sau pana cand toate legumele sunt fragede.

Intre timp, se pune alta cratita cu apa la fiert. Cand clocoteste, se pun cartofii si se fierb 10 minute sau pana cand sunt foarte fragezi. Se scurg cartofii si se pun inapoi in cratita. Se pun la foc mic circa 1 minut pentru ca sa se usuce, scuturand cratita din cand in cand ca sa nu se lipeasca cartofii. Se iau de pe foc si se lasa deoparte, acoperiti, ca sa ramana calzi.

Supa se face piure intr-un robot de bucatarie pana se uniformizeaza sau se face piure direct in cratita, cu un dispozitiv de facut piure. Se pune supa inapoi in cratita, daca este necesar, si se reincalzeste. Se gusta si se pun sare si piper dupa gust.

In timp ce supa se reincalzeste, se pune cratita cu cartofi la foc moderat si se zdrobesc pana cand se uniformizeaza complet, punand treptat laptele. Se adauga iaurtul, feniculul ras, morcovul ras, ceapa verde, precum si sare si piper dupa gust.

Se impart cartofii piure in 4 castronele, facandu-le gramada in centru. Se toarna supa in jurul cartofilor si se presara cu fenicul tocat sau cu patrunjel. Se serveste imediat.

Avantaje
• Sfecla este o sursa deosebit de bogata de vitamina B, folati, care poate ajuta la protectia impotriva bolilor de inima si a spina bifida. De asemenea, furnizeaza cantitati utile de fier. Culoarea rosu inchis vine de la un compus numit betacianina, despre care s-a aratat, in studii pe animale, ca previne cresterea tumorilor.
• Adaugarea la cartofii fierti zdrobiti a legumelor crude rase este un mod bun de a le include intr-o masa calda, in special pentru copii.
• Feniculul contine fitoestrogen, un hormon natural din plante, care incurajeaza corpul sa elimine excesul de estrogen. Un nivel ridicat de estrogen este asociat cu riscul marit de cancer de san. De asemenea, feniculul contine cantitati utile de folati.

Cateva idei
• Ca acompaniament pentru cartofii piure, alte legume crude delicioase sunt telina tocata marunt, telina rasa, varza alba sau rosie tocata marunt, varza de Bruxelles tocata si ceapa verde tocata mare. Toate contribuie cu vitamine si minerale.
• Legumele nu se mai fac piure, se lasa bucati, iar la cartofii piure in loc de iaurt se adauga 2 linguri de ulei de arahide. In loc sa se puna borsul in jurul unei gramezi de cartofi, se orneaza fiecare castronel cu
1 lingurita de iaurt grecesc, smantana sau crema de hrean, apoi se presara deasupra fenicul sau patrunjel proaspat tocat.</p>

Vote it up
129
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza