Borș și pâine cu ceapă caramelizată

Un preparat tradițional ucrainean, servit cu pâine de secară prăjită  
 

INGREDIENTE PENTRU PORȚII

1 lingură de ulei de măsline

1 ceapă, tocată mărunt

1 morcov tocat

2 sfecle mari (circa 500 g), curățate și tăiate bucăți

2 roșii, tocate mare

2 lingurițe de semințe de fenicul

1 cană (250 g) iaurt grecesc cu un conținut redus de grăsimi

1 lingură de mărar proaspăt, tocat mărunt

3 linguri de arpagic proaspăt, tocat mărunt

piper negru, proaspăt măcinat

Pâine prăjită cu ceapă caramelizată

1 lingură de ulei de măsline

2 cepe, tocate mărunt

1 lingură de zahăr brun

piper negru, proaspăt măcinat

4 felii de pâine integrală sau de secară, prăjite

 

PREPARARE 30 minute

GĂTIT 1 oră și 25 minute

FIECARE PORȚIE CONȚINE 1 482 kJ, 354 kcal, 15 g proteine, 14 g grăsimi (3 g grăsimi saturate), 39 g carbohidrați (25 g zahăr), 12 g fibre, 289 mg sodiu

 

Sfecla roșie deține puternice proprietăți antioxidante, fiind, de asemenea, o sursă bună de folați. Pâinea de secară integrală este excelentă pentru această rețetă, aducând un plus de fibre și având un indice glicemic scăzut.

 

1 Încinge uleiul într-o cratiță mare, cu fundul gros, la foc moderat. Călește bine ceapa, morcovul și sfecla, amestecând în răstimpuri, în jur de 10 minute sau până când ceapa s-a înmuiat.

2 Adaugă roșiile și semințele de fenicul. Gătește totul 10 minute, amestecând ocazional, până ce roșiile sunt moi. Toarnă deasupra 6 căni (1,5 litri) apă și dă în clocot. Redu flacăra și fierbe lent 1 oră, până când sfecla s-a frăgezit.

3 Între timp, combină într-un castronel iaurtul cu mărarul, 2 linguri de arpagic și puțin piper. Acoperă mixtura și ține-o în frigider până aproape de momentul servirii.

4 Cât timp fierbe supa, prepară pâinea prăjită cu ceapă caramelizată. Încinge uleiul la foc mediu, într-o tigaie neaderentă; când acesta e fierbinte, pune în el ceapa. Apoi, micșorând flacăra, prăjește-o 20-25 de minute, amestecând ocazional, până când ceapa capătă o culoare brun-aurie. Înglobează zahărul și puțin piper, după gust. Amestecă în continuare, până ce zahărul s-a topit.

5 Când supa este gata, folosește un blender manual ca s-o transformi într-o cremă (sau las-o să se răcească puțin și proceseaz-o într-un robot de bucătărie). Adu-o din nou în cratiță și încinge-o.

6 Toarnă supa în boluri individuale. Pune deasupra câte o lingură din mixtura de iaurt și restul de arpagic. Taie pâinea prăjită în fâșii lungi și aranjează pe ele ceapa caramelizată; servește-le împreună cu borșul.

 

SFATUL BUCĂTARULUI

Poartă mănuși de bucătărie atunci când curăți sfecla, ca să eviți pătarea mâinilor.

Poți presăra brânză Cheddar rasă peste ceapa caramelizată de pe fâșiile de pâine; gratinează pâinea sub grill înainte de a o duce la masă.

Vote it up
132
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza