Bomba cu ceas din picior

Un cheag de sânge este o urgenţă medicală, din pricina posibilităţii apariţiei unei embolii pulmonare.
 

Pe când avea 42 de ani, americanca Tina Theobald s-a trezit cu o crampă în picior, care nu dădea semne că va ceda rapid. Dar cum se apucase de curând de jogging, nu a acordat mare atenţie unei dureri la muşchiul gambei. A aplicat gheaţă pe zona dureroasă şi, chiar dacă şchiopăta, a plecat în concediu. Piciorul i s-a umflat.

Din întâmplare, la întoarcere avea stabilită o programare la doctor, pentru o entorsă mai veche. Aşa i s-a descoperit un cheag de sânge de dimensiuni considerabile în vena piciorului şi a fost internată de urgenţă. Două zile mai târziu, Tina se confrunta cu mari dificultăţi respiratorii şi era chinuită de dureri atroce în piept. Un fragment din cheag se desprinsese şi bloca alimentarea cu sânge a unei regiuni a plămânilor, afec- ţiune ce se numeşte embolie pulmonară şi poate pune în pericol viaţa.

Tina ştia că numai persoanele în vârstă pot avea probleme cauzate de cheagurile de sânge. Într-adevăr, în cazul acestora vorbim de un risc mult mai ridicat. Dar şi tinerii sau oamenii de vârstă mijlocie sunt vulnerabili. Un rol îl joacă o serie de factori de risc specifici: anumite medicamente, graviditatea, orice gen de imobilitate care favorizează acumularea de sânge în vene (a sta aşezat o perioadă mai lungă de timp, de pildă în cursul unui zbor lung cu avionul), intervenţiile chirurgicale sau traumatismele ce pot vătăma vasele de sânge, precum şi boli care determină creşterea gradului de coagulare a sângelui (cancerul ori diverse boli autoimune).

Cel puţin unul din patru adulţi aflaţi la primul episod de tromboză venoasă (TVP) profundă sau embolie pulmonară au vârsta sub 50 de ani, potrivit unui studiu american. O treime dintre cazurile de TVP sunt urmate de embolie pulmonară, iar moartea se produce adeseori subit, potrivit aprecierilor Centrului American pentru Controlul Bolilor.

 

Un studiu australian din anul 2013 arată că decesele provocate de embolia pulmonară înregistrează o creştere îngrijorătoare la femeile cu vârste cuprinse între 25 şi 44 de ani.

„Simptomele sunt, în general, nespecifice – cum ar fi o durere sau senzaţia că nu ai suficient aer. Ca medic, dacă nu pui sub semnul întrebării orice detaliu, rişti să dai greş în numeroase cazuri“, declară dr. Bengt Zöller, profesor la Universitatea Lund, din Suedia. Un studiu realizat în Danemarca a arătat faptul că majoritatea victimelor tinere ale emboliei pulmonare letale le comunicaseră medicilor simptomele avute, cu mai multe zile sau chiar săptămâni înainte să survină decesul. Dar semnele acuzate de ei fuseseră interpretate greşit.

„Deoarece TVP şi embolia pulmonară pot fi dificil de diagnosticat, este necesar să punem mai mult accentul pe măsurile preventive“, afirmă dr. Nigel Key, profesor la Universitatea Carolina de Nord, din SUA.

Simptomele pot fi vagi, cum ar fi o durere sau senzaţia că nu ai suficient aer.

 

Revizuieşte-ţi medicaţia curentă!

Cu vreo câteva luni înainte de a fi diagnosticată cu TVP, Tinei i se prescriseseră pilule contraceptive, pentru reglarea ciclului menstrual. Toate medicamentele care conţin estrogen pot creşte probabilitatea de formare a cheagurilor de sânge (la fel ca sarcina, caz în care riscul revine la valori normale după circa 12 săptămâni de la naştere). În Australia, pilulele contraceptive de ultimă generaţie sunt suspectate a fi răspunzătoare pentru numărul tot mai mare de decese ca urmare a emboliei pulmonare, la femeile tinere.

 

Doctorul poate propune alternative de contracepţie non-hormonale – o metodă de tip barieră sau un dispozitiv intrauterin din cupru. Colegiul American de Obstetrică şi Ginecologie le recomandă medicilor să le prescrie femeilor aflate în postmenopauză, ca tratament de substituţie hormonală, un plasture, în loc de pastile. Absorbţia hormonilor prin piele pare a nu avea nicio influenţă asupra formării de cheaguri sangvine.

În iunie 2014, FOA, Agenţia Americană de Reglementare pentru Alimente şi Medicamente a stipulat ca în prospectele tratamentelor care conţin testosteron să fie inserată o atenţionare în privinţa riscului crescut de TVP. Prednisonul, precum şi alţi steroizi, administraţi în doze mari, determină la rândul lor o creştere a probabilităţii de apariţie a TVP, atât la bărbaţi, cât şi la femei.

Află istoricul medical al familiei tale

Un studiu suedez a relevat că riscul de TVP este direct proporţional cu numărul rudelor apropiate care au dezvoltat cheaguri de sânge majore. O persoană cu doi sau mai mulţi fraţi/surori care au suferit de TVP prezintă un risc de 50 de ori mai mare, în comparaţie cu o alta, în a cărei familie nu au existat asemenea afecţiuni.

 

Ai grijă cu greutatea!

În cazul obezităţii, riscul de TVP creşte de mai mult de două ori, în special la femeile mai înalte de 1,70 metri şi la bărbaţii cu o înălţime de peste 1,80 metri. „La persoanele longiline, sângele trebuie pompat pe o distanţă mai mare, împotriva forţei gravitaţionale, ceea ce poate reduce fluxul sangvin din picioare. Ca urmare, poate creşte riscul formării de cheaguri“, explică Sigrid Brœkkan, cercetătoare în cadrul Universităţii din TromsØ, Norvegia. Tina Theobald, cu o înălţime de 1,73 metri şi aproape 90 de kilograme, avea, atunci când a apărut cheagul de sânge, cea mai mare greutate pe care o atinsese vreodată.

 

Fă mişcare!

Mersul pe jos sau mişcarea alternativă a călcâielor în poziţia şezând antrenează muşchii gambei, contractă vasele sangvine şi propulsează sângele spre zonele superioare ale trupului, ceea ce ajută la prevenirea TVP. Zborurile lungi cu avionul constituie un risc important. Specialiştii recomandă să ne ridicăm în picioare cam o dată pe oră sau, atunci când rămânem mai mult timp aşezaţi, să ne săltăm călcâiele de pe podea, pe rând, şi să rotim gleznele.

 

Mănâncă peşte!

Conform unui studiu suedez din anul 2014, persoanele care iau capsule cu ulei de peşte şi mănâncă peşte de cel puţin trei ori pe săptămână au un risc de a dezvolta TVP cu 48% mai mic decât acelea care consumă peşte mai rar şi nu iau acele suplimente.

 

Fii cooperant la spital!

În 60% din cazuri, TVP apare la persoanele spitalizate pentru intervenţii chirurgicale, traumatisme sau diferite boli care implică o şedere prelungită la pat.

Este important ca medicul să cunoască toate medicamentele pe care le iei şi orice risc de a dezvolta TVP. Când situaţia o cere, îţi va recoman- da să faceţi mişcare frecvent, după cum s-ar putea să aveţi nevoie de ciorapi compresivi sau de medicamente anticoagulante.

Acum, Tina Theobald are mare grijă să-şi ia medicamentele anticoagulante, deoarece ştie prea bine că TVP poate recidiva într-o formă şi mai gravă. La cinci luni de la prima sa şedere în spital, medicii i-au oprit tratamentul anticoagulant. Din nefericire, după câteva luni a fĂcut un nou cheag şi a fost internată din nou. Acum este ferm hotărâtă să ia orice alt tratament mai eficient, pentru tot restul vieţii şi poartă ciorapi compresivi la birou.

În timpul liber, face sport. Este foarte mândră de recenta sa participare la al cincilea triatlon.

 

 

SIMPTOME CARE IMPUN MĂSURI DE URGENŢĂ

Un cheag de sânge este o urgenţă medicală, din pricina posibilităţii apariţiei unei embolii pulmonare. Dacă te confrunţi cu oricare dintre următoarele simptome, prezintă-te de urgenţă la un consult medical, mai ales în cazul în care intueşti un risc crescut, ca urmare a unei recente perioade de imobilitate, a unei sarcini, a unei intervenţii chirurgicale sau dacă suferiţi de cancer.

 

SEMNE DE TVP ÎN PICIOR:

Durere (ca la o întindere sau crampă musculară)

Umflare

Colorare (în roşu sau albăstrui)

Căldură (la atingere)

 

SEMNE DE EMBOLIE PULMONARĂ:

Dificultăţi de respiraţie

Durere în piept

Tuse inexplicabilă (posibil cu sânge)

Tahicardie

Vote it up
160
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza