Bolile grave de plamani vor fi tratabile

Celulele stem  pot fi folosite la regenerarea tesuturilor distruse ale plamanilor
<p>Oamenii de stiinta de la Universitatea din Boston au descoperit celule stem care joaca un rol cheie in regenerarea tesuturilor pulmonare. Expertii sunt de parere ca noua descoperire le va oferi pacientilor, care se confrunta cu boli cronice de plamani, o optiune de tratament cu totul noua, ce regenereaza sau repara partile alterate ale acestui organ, informeaza site-ul abcnews4.com.
"Celulele pulmonare se pot regenera si pot forma integral, ulterior, structuri biologice complexe ale plamanilor, precum bronhiole, alveole si vase pulmonare", spune Alan Fine, coordonatorul studiului.
Pentru a ajunge la aceasta concluzie, oamenii de stiinta au lucrat cu esantioane de tesuturi pulmonare prelevate in timpul unor interventii chirurgicale. Apoi, au identificat si izolat celule stem ale plamanului si au testat functiile acestora in eprubete. Pentru a vedea daca celulele stem ajuta la regenerarea plamanilor, au injectat celulele stem unor cobai care aveau organele afectate, observand astfel ca celulele se reproduceau, creand noi bronhiole, alveole si vase pulmonare, apte sa se integreze structural in tesuturile existente.
"Sunt primele etape esentiale pentru dezvoltarea unor tratamente clinice destinate persoanelor care sufera de boli pulmonare impotriva carora nu exista nicio alta terapie", spune dr. Joseph Loscalzo, coautor al cercetarii.</p>
Vote it up
313
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza