Bolile de inima duc la deficit de potasiu

Potasiul este esential organismului pentru buna functionare a sistemelor nervos, muscular si cardiovascular
 
<p>Specialistii atrag atentia ca un nivel scazut de potasiu poate fi determinat de aparitia bolilor de inima, ficat, rinichi, glande suprarenale, diabet, cancer si hipertiroidie. "Simptomele resimtite de catre organism de carenta de potasiu se manifesta prin oboseala, slabiciune musculara, retineri de apa, sete si perturbari ale functiei renale", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
"Este principalul element alcalin din fluidele intracelulare si împreuna cu sodiul controleaza si mentine potentialul electric al sistemului nervos si transmiterea impulsurilor nervoase în corp", explica specialistul.
Eliminarea potasiului din corp este amplificata prin consumul excesiv de bauturi alcoolice, de zahar si cafea. "Administrarea unor diuretice mareste pierderea de potasiu, pe când altele determina cresterea concentratiei acestuia, denumita hiperkalemie", mentioneaza nutritionistul.
De asemenea, o concentratie prea mare de potasiu în organism duce la aparitia dezorientarii, a starii de confuzie si a oboselii. "Hiperkalemia reduce activitatea medicamentelor anticoagulante, modifica electrocardiograma si compromite functia renala", spune medicul Mencinicopschi.
Acest mineral este necesar pentru metabolismul glucidelor, secretia insulinei si sinteza proteinelor. Impreuna cu sodiul, potasiul regleaza balanta apei din organism, este antialergen, stimuleaza detoxifierea corpului si combate stresul. Surse bogate de potasiu sunt cartofii, vinetele, prunele, fasolea si lintea. </p>
Vote it up
414
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza