Bolile celor care muncesc

Aproape jumatate dintre romanii salariati sufera de dureri de spate 
<p>Bolile cronice, precum artrita reumatoida si afectiunile lombare, reprezinta baza ingradirii accesului la munca pentru sute de mii de cetateni ai Uniunii Europene.
Organizatia Work Foundation din Marea Britanie a realizat de-a lungul ultimilor trei ani o serie de rapoarte cu privire la impactul afectiunilor musculo-scheletale asupra fortei de munca din 26 de tari europene, printre care si Romania.
Raportul referitor la Romania, finalizat in anul 2010, a condus la o serie de concluzii, printre care: aproximativ 22% din zilele de absenta de la lucru se datoreaza afectiunilor musculoscheletice ca urmare a efortului fizic; 42% dintre angajatii romani acuza anual dureri de spate ca urmare a conditiilor de munca, una dintre cele mai mari rate intre tarile europene; 30% dintre angajatii romani acuza dureri musculare la nivelul gatului, umerilor si membrelor superioare; 143.000 dintre romani sufera de artrita reumatoida, o boala ale carei costuri anuale sunt estimate la cca 619 milioane euro.
„Este posibil ca multe dintre zilele lucratoare sa se piarda ca urmare a afectiunilor musculo-scheletice (AMS) cum ar fi durerile lombare joase, de brate sau tensiunile la nivelul gatului sau afectiunile articulatiilor. Intr-adevar, afectiunile musculo-scheletice reprezinta una dintre cele mai comune cauze raportate pentru boli asociate cu locul de munca in Romania. Prin urmare, de cele mai multe ori, afectiunile musculo-scheletice ii costa pe angajatorii si guvernul roman o suma considerabila de bani reflectata in productivitatea pierduta.”, a declarat Steve Beven, director The Work Foundation.
Privind in viitor, cu perspectiva unei forte de munca care imbatraneste, a unei cresteri a obezitatii, a unei reduceri a exercitiului si activitatii fizice si a conditiei fizice, in general, a populatiei, este probabil ca incidenta si efectele afectiunilor musculo-scheletale sa se intensifice si sa se inrautateasca mai degraba decat sa se imbunatateasca pe termen mediu sau lung. </p>
Vote it up
96
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza