Boala celiaca si cezariana

Bebelusii nascuti prin cezariana sunt mai predispusi sa dezvolte anumite alergii si intoleranta la gluten
 

Studiile fac o conexiune surprinzatoare intre copiii nascuti prin cezariana si boala celiaca si alergii.

„Un copil nascut vaginal este expus unui car de bacterii in timp ce trece prin canalul de nastere, comparativ cu un copil nascut prin cezariana, care aterizeaza direct in manusile sterile ale chirurgului”, explica Christine Johnson, epidemiolog principal la Henry Ford Health System din Detroit, SUA. „Acum noi credem ca aceasta expunere prematura la bacterii este esentiala pentru dezvoltarea sistemului imunitar.”

Un studiu din Germania care a analizat 2.000 de copii a descoperit ca, in cazul celor nascuti prin cezariana, era cu 80% mai mare probabilitatea de dezvolta boala celiaca, afectiune digestiva declansata de consumul alimentelor ce contin gluten, o proteina ce se gaseste in grau, secara si orz.

Bebelusii nascuti prin cezariana sunt de asemenea de cinci ori mai predispusi sa dezvolte anumite alergii, daca sunt expusi factorilor alergeni in primul an de viata, conform unui studiu din 2013 condus de Christine Johnson.

Aceste descoperiri se potrivesc cu ipotezele referitoare la igiena, care presupun ca lipsa expunerii la factori alergeni in copilarie creste susceptibilitatea de a dezvolta alergii. „Corpul uman este proiectat ca, prin evolutie, sa se lupte cu infectiile”, explica dr. Todd Mahr, alergolog pediatru la Gunderson Lutheran Medical Center din La Crosse, Wisconsin, si purtator de cuvant pentru American Academy of Pediatrics (Academia Americana a Pediatrilor – AAP). „Cand limitezi expunerea la microbi si infectii, sistemul tau imunitar reactioneaza in schimb la factori precum acarieni, anumite alimente sau par de animale.”

Ce sa faci?

Evita cezariana, dar daca ai nevoie de o astfel de operatie din motive medicale, nu e totul pierdut. Mai multe studii au descoperit ca alaptarea protejeaza bebelusul impotriva bolii celiace si alergiilor. Cere-i pediatrului sa-ti indice momentul optim pentru introducerea alimentelor solide in alimentatia copilului tau. Cele mai recente cercetari demonstreaza ca la bebelusii carora li s-a introdus glutenul in alimentatie treptat, incepand de la patru luni, boala celiaca a avut o incidenta semnificativ mai scazuta comparativ cu cei carora li s-au dat alimente cu gluten dupa varsta de sase luni, conform unui studiu suedez publicat in acest an. Un avertisment: AAP recomanda sa nu se dea deloc bebelusilor alimente solide pana la varsta de patru luni.

 

Vote it up
153
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza