Blinii cu trei pesti

Prepara clatite mici, rusesti, cu faina integrala si topping de smantana, hering murat, somon afumat si icre
 
<p>
Portii 6
Timp de preparare si de gatit: 45 de minute, plus in jur de 2 ore pentru cresterea aluatului

Ingrediente:

Blinii

140 g faina integrala
1 pachetel cu drojdie uscata, circa 7 g
1/4 lingurita de sare
1 lingurita de zahar tos
175 ml apa calduta
1 ou, cu albusul separat de galbenus
175 ml lapte semidegresat, caldut
1 lingura de unt topit
Topping-uri
120 ml smantana acrita, rece
1 borcanel de caviar danez, circa 50 g
150 g hering murat din cutie, bine scurs
75 g bucati de somon afumat
frunze proaspete de chives, pentru ornat
feliute de lamaie, pentru servit

Preparare:

Se combina faina, drojdia, sarea si zaharul intr-un castron mare. Se face o adancitura in centru si se toarna apa calduta si galbenusul de ou. Se amesteca apa si galbenusul, apoi se incorporeaza treptat faina, astfel incat sa se obtina un aluat omogen. Se acopera castronul cu folie alimentara si se lasa intr-un loc cald, timp de o ora sau o ora si jumatate, ori pana cand isi dubleaza volumul.

Se inglobeaza laptele caldut in aluat, pentru ca mixtura sa capete consistenta unei smantani groase. Se acopera din nou cu folie si se lasa intr-un loc cald intre o jumatate de ora si o ora, sau pana ce la suprafata incep sa apara mici bule.
Intre timp, se prepara topping-urile. Se amesteca smantana pana ce devine foarte omogena. Se separa cu grija caviarul, ca sa poata fi luat usor cu lingurita. Folosind o foarfeca de bucatarie, se taie heringul murat si somonul afumat in fasii de 1 cm latime si 4 cm lungime. Se acopera topping-urile si se pun la rece pana spre momentul servirii.
Pentru blinii, se incinge cuptorul la 150°C. Se bate albusul de ou pana ce se intareste, apoi se incorporeaza in aluatul preparat anterior.
Se incinge o tigaie neaderenta pana ce este moderat de fierbinte. Se pune in ea putin din untul topit si se inclina intr-o parte si in alta, ca tigaia sa fie unsa uniform. Se adauga 2-3 linguri de aluat, pentru a obtine o clatita de circa 7,5 cm diametru. Se prajeste la foc moderat timp de 2 minute, sau pana cand suprafata bliniei este ferma si se acopera cu mici bule. Se intoarce cu o paleta si se prajeste alte 2 minute pe partea cealalta, pana ce s-a rumenit. Se pastreaza blinia calda, in cuptor, acoperita lejer, cat timp se prepara si restul de blinii; aluatul este suficient pentru 18 bucati.
Cand se servesc, se pune o lingurita de smantana in centrul fiecarei blinii, apoi se asaza deasupra: pe 6 blinii – caviarul danez, pe alte 6 – fasiile de hering murat, iar pe restul de 6 – fasiile de somon afumat. Se aranjeaza bliniile pe un platou mare, se presara pe ele firisoare de chives si se servesc cu felii de lamaie.

Cateva idei:

• Pentru blinii autentic rusesti, inlocuiti faina integrala cu cea de hrisca – o faina foarte fina si cu un gust distinct.
• Heringii murati in casa sunt usor de preparat si reprezinta un topping gustos pentru blinii. Pentru 12 blinii, cumparati 2 heringi afumati cu fum de stejar si sub forma de fileuri. Folosind o foarfeca de bucatarie, taiati fiecare peste in jumatate, pe lungime. Inlaturati pielea cu un cutit ascutit, plasat orizontal intre carne si piele. Taiati apoi fileurile transversal, in bucati de circa 1 cm latime. Pentru marinata, ames-tecati 3 linguri de zeama de lamaie, 1 lingura de ulei de masline extravirgin, 1/2 ceapa mica, feliata subtire, 2 linguri de patrunjel tocat si piper negru, dupa gust. Cufundati bucatile de hering in marinata, apoi acoperiti vasul si lasati-l la rece cateva ore, sau peste noapte. Scurgeti bine pestele inainte de a-l folosi ca topping pentru blinii.

Avantaje:

• Faina integrala este obtinuta prin macinarea intregului bob de grau, incluzand si taratele. Acestea sunt surse bune de fibre, minerale – ca fier sau zinc – si vitamine din grupul B.
• Smantana acrita se obtine din smantana simpla la care se adauga o cultura de acidifiere. Are acelasi continut de grasimi ca smantana simpla, dar contine o cantitate dubla de calciu, de mare folos pentru sanatatea oaselor si a danturii.

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>
Vote it up
96
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza