Blat de pizza cu ardei iute sau rozmarin

Aceste painici rustice usor de preparat se potrivesc perfect cu supe, salate sau paste.
 
<p>Timp preparare: 15-30 de minute, plus 1 ora si 30 de minute pentru dospire
La foc: 15-20 de minute pentru 1 blat sau 30-40 de minute pentru toate
3 blaturi, fiecare a 4 portii

O portie contine
Calorii 240
Glucide 48 g
Proteine 8 g
Grasimi 3 g (grasimi saturate 1g)

Ingrediente

2 lingurite drojdie uscata cu 1/2 lingurita zahar pudra sau 1 pliculet drojdie proaspata
750 g faina alba simpla
1 1/2 lingurita sare
200 ml lapte
1 lingura ulei de masline, plus inca putin pentru ungere
Pentru o pizza:
1 1/2 lingurite ulei de masline
1/2 lingurita sare grunjoasa de mare sau dupa gust
Un varf de cutit de boia sau rozmarin proaspat, tocat marunt

Preparare

1. Daca se foloseste drojdie uscata, se dizolva zaharul in 225 ml apa calda, apoi se adauga drojdia si se lasa deoparte 15 minute sau pana cand incepe sa se formeze o spuma. Daca se foloseste drojdie proaspata, se adauga direct in faina.
2. Se pune faina cu putina sare intr-un castron mare. Se adauga in mijlocul ei maiaua de drojdie sau 225 ml apa calda daca se foloseste drojdie proaspata, precum si laptele si uleiul de masline. Se framanta aluatul adaugand cate putina apa calda daca este prea uscat, si se continua pana cand aluatul nu se mai lipeste de vas.
3. Se pune aluatul pe o suprafata presarata cu putina faina si se mai framanta 5 minute sau pana devine pufos si elastic.
4. Se unge un castron curat cu ulei. Se pune aluatul in castron si se intoarce pe toate partile pentru a-l acoperi cu o pelicula de ulei. Se acopera cu folie de plastic si se lasa sa creasca la cald 1 ora si 30 de minute sau pana isi dubleaza volumul.
5. Se pune o tava intinsa in cuptor. Se incalzeste cuptorul la 230°C. Se asaza bucata de aluat pe o suprafata tapetata cu faina si se imparte apoi in trei bucati egale.
6. Pentru prepararea unui blat se intinde una din bucati intr-o foaie groasa de aproximativ 1 cm, in orice forma doriti. Pentru topping se unge blatul
cu ulei, se presara putina sare grunjoasa si boia sau rozmarin, dupa gust. Se foloseste un cutit ascutit pentru a cresta blatul in sferturi, asa incat feliile sa poata fi taiate usor dupa ce s-au copt.
7. Se pune o bucata de aluat pe tava incinsa si se coace 15-20 de minute, la mijlocul cuptorului, pana cand blatul devine crocant si se rumeneste. Nu se coc toate cele trei blaturi odata, deoarece nu vor creste in mod egal. Daca se coc doua simultan, schimbati-le pozitia intre ele in cuptor dupa 8 minute.
8. Blatul de pizza se serveste cald sau la temperatura camerei, taiat in sferturi, in ziua in care a fost copt.

Sfat: bucatile de aluat pot fi pastrate in congelator timp de 3 luni, invelite separat in folie. Pentru utilizare se dezgheata lasandu-le aproximativ 8 ore in frigider sau 2-3 ore la temperatura camerei, inainte de a trece la Pasul 6.</p>

Vote it up
385
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza