Biriyani de peste

Mancare specifica Indiei, facuta prin coacerea impreuna, la cuptor, a codului picant si a orezului basmati.

 

Preparare: 20 de minute, plus marinare 2 ore sau peste noapte
La foc: 40-45 de minute
Se obtin 4 portii

O portie contine:
Calorii 541
Glucide 71 g
Proteine 30 g
Grasimi 15 g (grasimi saturate 3 g)

Ingrediente

500 g fileuri de cod, fara piele
1/2 lingura de ulei
Pentru marinata:
3 linguri ulei de floarea-soarelui
2 linguri suc de lamaie
75 g ceapa verde, tocata
1 lingurita anason, macinat
Un praf de chilli
1 lingurita cumin macinat
1 1/2 lingurite pasta de usturoi
sau 1 catel zdrobit
1/2 lingurita pasta de ghimbir sau ghimbir tocat marunt
1/2 lingurita curcuma macinata
Sare si piper
Pentru orez:
350 g orez basmati
2 frunze de dafin, rupte in jumatati
10 cm dintr-un baton de scortisoara
15 g unt
2 linguri coriandru proaspat, tocat
Ornare: frunze de coriandru proaspat

Preparare

1. Se amesteca ingredientele pentru marinata si se asezoneaza cu sare si piper dupa gust.
2. Se taie fileurile de peste in cuburi de 5 cm si se pun intr-un vas adanc. Se adauga marinata si se amesteca usor pentru a se unge pestele complet. Se acopera cu folie transparenta si se lasa la marinat la rece timp de 2 ore sau chiar peste noapte, la frigider. Se aduce la temperatura camerei inainte de a se gati.
3. Se incalzeste cuptorul la 150 de grade, se incinge gratarul din cuptor la maxim. Se pune intr-o tigaie folie de aluminiu  si se unge cu ulei. Se aran­jeaza pestele in tigaie pe un singur strat. Se strecoara marinata, pastran­du-se frunzele de ceapa verde. Marinata se toarna peste peste. Se tine pestele sub gratar 6-7 minte pana cand marginile fileurilor devin maronii. Se stinge focul, iar colturile foliei pe care este asezat pestele se strang, pentru ca acesta sa ramana cald.
4. Intre timp se spala si se scurge orezul. Se pun 600 ml apa intr-o cratita si se fierb. Se adauga in cratita frunzele de dafin, scortisoara, untul si sarea dupa gust. Se adauga orezul si se fierbe clocotit 3 minute. Se reduce flacara, se acopera si se lasa sa fiarba incet 8 minute, pana cand apa a fost absorbita; in acest moment orezul nu este fiert complet. Se ia cratita de pe foc si se lasa descoperita timp de 4 minute.
5. Se desface pestele, se toarna sucul din folie peste orez si se amesteca. Se pun cateva bucati de peste si ceapa verde din marinata pe fundul unei cratite, lasand spatii intre peste. Se presara coriandrul tocat si se acopera cu un strat de orez. Se continua
alternand straturile de peste, coriandru si orez, sfarsind cu orez.
6. Se inmoaie in apa un servet curat, se stoarce bine si se pune peste orez, deasupra se pune un capac fix. In cazul in care capacul nu este etans, se acopera mai intai cu o folie, apoi se pune capacul. Se coace la cuptor 20-25 de minute, astfel incat orezul sa fiarba in abur, si sa se degaje toate aromele. Se orneaza cu coriandru si se serveste.

Pofta buna!

Vote it up
189
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza