Biban de mare cu fasole

Fileurile de biban sunt stropite cu vin de orez si fierte in aburi, apoi servite cu un sos de fasole neagra, in stil chinezesc
 
<p>
Portii 4
Timp de preparare si de gatit: 1 1/4 ore, plus 8 ore muiere

Ingrediente:

115 g fasole neagra uscata, muiata cel putin 8 ore
4 fileuri de biban de mare, circa 550 g in total, cu piele
1 lingura vin de orez
1 lingura ulei de floarea-soarelui
1 catel de usturoi pisat
2 salote tocate marunt
2,5 cm bucata de radacina proaspata de ghimbir, tocata marunt
4 linguri bulion de legume
2 linguri sos de soia light
2 linguri sherry sec
2 lingurite zahar brun
1 lingurita amidon de porumb
sare si piper
frunze proaspete de coriandru sau de patrunjel tocate, plus fire intregi, pentru ornat

Preparare:

Se scurge fasolea muiata si se clates-te sub jet de apa rece. Se pune intr-o oala, se acopera cu apa proaspata si se da in clocot. Se fierbe rapid 10 minute, apoi se reduce flacara si se fierbe incet 45–60 de minute, sau pana se face frageda. Se scurge bine si se pune deoparte.

Se aranjeaza fileurile de biban pe un singur strat, intr-un steamer. Se stro-pesc cu vinul de orez si se asezoneaza cu sare si piper. Se acopera si se gatesc in aburi circa 10 minute, in functie de grosimea fileurilor; carnea trebuie sa fie opaca, ferma si totusi sa poata fi desfacuta bucatele cu varful unui cutit.
Intre timp, se incinge uleiul intr-o tigaie sau wok, se adauga usturoiul, salotele si ghimbirul si se prajesc rapid, la foc iute, amestecand continuu, 3–4 minu-te, sau pana se moaie. Se adauga fasolea neagra, bulionul de legume, sosul de soia, sherryul si zaharul si se continua gatitul pana ce amestecul incepe sa sfaraie.
Se amesteca amidonul cu 2 linguri de apa, ca sa se obtina o pasta omogena, si se adauga in wok. Se fierbe, amestecand, pana sosul se ingroasa. Apoi se mai fierbe incet 1–2 minute.
Se pun fileurile de biban pe 4 farfurii individuale. Deasupra lor se toarna sos de fasole neagra, se orneaza cu verdeturi aromate proaspete si se serveste.

Cateva idei:

• Stropiti pestele cu sherry sec sau suc de lamaie sau de chitra, in loc de vin de orez.
• Ca sa preparati creveti cu sos de fasole neagra, folositi 340 g creveti mari decorticati. Practicati o despicatura de-a lungul spinarii fiecarui crevete, fara a-l taia complet, apoi deschideti crevetii si aplatizati-i, ca o carte. Ungeti-i putin, uniform, cu 2 linguri ulei de floarea-soarelui si gatiti-i sub grillul incins 3-4 minute, pana ce devin roz. Ca o alternativa, putetit praji crevetii 2–3 minute in ulei de floarea-soarelui fierbinte. Adaugati la creveti sosul de fasole neagra si amestecati-i rapid, apoi serviti-i cu taitei de orez.

Avantaje:

• Versiunea chinezeasca traditionala a acestei retete este bogata in sodiu caci se foloseste fasole neagra fermentata si sarata. Aici, se foloseste fasole neagra uscata.
• Pestii cu carne alba, cum este bibanul de mare, sunt o buna sursa de proteine si contin putine grasimi. Sunt de asemenea o sursa buna de vitamina B12, esentiala pentru formarea celulelor rosii din sange.
• Ghimbirul este cunoscut de secole pentru proprietatile sale medicinale, mai ales regularizarea digestiei si prevenirea greturilor.

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>
Vote it up
116
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza