Beneficiile vinului pentru sănătate

Vinul face parte din rețeta pentru o viață lungă
 

Din toate “rețetele” unei vieți lungi și relaxate nu mai lipsește vinul, licoarea pentru care cercetătorii au dat “undă verde”, din cauza multiplelor beneficii pe care le aduce sănătății organismului. Astfel s-a descoperit că un aport zilnic moderat – un pahar de vin roșu – are un efect protector împotriva tuturor cauzelor de deces. Iată mai jos doar câteva dintre aceste beneficii:

 

 

 

Un studiu a arătat că femeile care beau un pahar de vin pe zi și-au redus riscul de diabet la jumătate, comparativ cu cele care nu beau deloc alcool. Dar puneți la loc sticla de vin după ce ați încheiat masa.

 

Unele vinuri roșii pot avea beneficii deosebite pentru inimă, conform unui nou studiu realizat la Universitatea din Londra. Cercetătorii știu de ceva timp că resveratrolul – o substanță naturală din vinul roșu – protejează inima. În prezent, au început să li se acorde atenție și altor compuși cu un posibil efect protector – procianidinele. Se consideră că unele vinurile roșii au niveluri deosebit de ridicate din acești compuși folositori. Dar cheia este moderația: beneficiile pot fi contracarate ușor de riscurile consumului excesiv de alcool.

 

Un pahar de vin la o masă îmbelșugată nu mărește riscul de a suferi de gaze intestinale sau arsuri la stomac, afirmă cercetătorii elvețieni. Aceștia au evaluat viteza și calitatea digestiei la oameni sănătoși care au mâncat un amestec de brânzeturi topite și au băut fie ceai negru, fie vin. Cei care au băut vin au digerat mâncarea mai lent – alcoolul încetinește golirea stomacului. Dar în niciunul dintre cele două grupuri nu s-a constatat prezența mai multor gaze sau arsuri la stomac.

 

Consumul de lichide din belșug, mai ales apă, previne formarea tuturor tipurilor de pietre la rinichi. Pe vremuri, se credea că alcoolul, ceaiul și cafeaua provoacă pietre la rinichi, dar nu e așa. De fapt, în cantități moderate, vinul chiar protejează rinichii.

 

Un consum moderat de vin roșu vă poate ajuta, de asemenea, să vă păstrați auzul. Rezultatele științifice demonstrează că un consum regulat îmbunătățește auzul în timp. Beneficiul este dat de resveratrol, care este un antioxidant puternic, cunoscut ca protector împotriva problemelor cauzate de radicalii liberi în multe părți ale corpului, inclusiv urechea internă. Vinul roșu este unul dintre cele mai bune surse de resveratrol, însă urmați practicile sănătoase și limitați-vă la unul sau două pahare. Dacă nu beți alcool, încercați sucul de struguri sau mâncați struguri roșii, bogați în resveratrol.

 

Un pahar de vin pe zi previne apariția demenței după vârsta de 65 de ani, în acord cu experții în terapii anti-îmbătrânire din Marea Britanie. Beneficiile consumului regulat de alcool se reduc la faptul că vinul este o sursă bogată de polifenoli – antioxidanți naturali care oferă o protecție importantă pentru sănătatea creierului. Dar consumul excesiv de alcool poate determina unul din zece cazuri de demență.

 

Și în ceea ce privește cancerul, s-a descoperit că vinul este un adevărat medicament, consumat în cantități moderate. Astfel, un pahar de vin roșu pe zi, reduce riscul de cancer la plămâni cu 13%, diminuează riscul de cancer de prostată cu 50% și, se pare că, reduce și riscul apariției cancerului mamar. Dar, consumul a mai mult de 1-2 pahare de alcool pe zi, mărește acest risc.

 

 

Cercetătorii spanioli care au analizat fișele medicale a 1.778 de persoane au descoperit că acelea care consumau zilnic un pahar de vin aveau un risc cu 50% mai mic de a suferi de vene varicoase decât cele care beau mai puțin sau mai mult. Alte studii sugerează că flavonoidele și saponinele din vin mențin flexibilitatea și sănătatea vaselor sanguine.

Vote it up
205
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza