Beneficiile usturoiului pentru sănătate

Potențialul său terapeutic este apreciat încă din Egiptul antic
 

Prețuit de egiptenii antici pentru proprietățile sale de creștere a puterii, usturoiul e folosit de atunci încoace pentru a trata foarte multe boli. Cercetările moderne se concentrează pe exploatarea potențialului său de a reduce riscul de afecțiuni cardiace și cancer.

 

Timp de mii de ani, usturoiul a fost apreciat pentru potențialul său terapeutic. Constructorii piramidelor egiptene îl luau pentru forță și rezistență. În secolul al XIX-lea, Louis Pasteur i-a investigat proprietățile antibacteriene, iar medicii l-au folosit în cele două conflagrații mondiale pentru a trata rănile de război. Usturoiul este înrudit cu ceapa, șalota și alte plante din genul Allium. Întreaga plantă este odorifică, dar aroma cea mai puternică este concentrată în bulb, sediul puterilor tămăduitoare și al mirosului specific al usturoiului.

Majoritatea beneficiilor pe care le aduce usturoiul sănătății derivă din compușii săi cu sulf, peste o sută la număr. Când bulbul este zdrobit sau mestecat, aliina, unul dintre acești compuși, devine alicină, responsabilul chimic pentru mirosul usturoiului și pentru efectele sale asupra sănătății. La rândul său, o parte din alicină este descompusă rapid în alți compuși de sulf, cum ar fi ajoena, care pot avea și ei proprietăți medicinale. Gătind usturoiul se împiedică formarea de alicină și se elimină unele dintre celelalte substanțe chimice terapeutice.

 

Cum acționează

Profilaxie: Folosirea pe scară largă a usturoiului în bucătăria mediteraneeană poate explica parțial de ce țări precum Italia și Spania au o incidență atât de scăzută a îngroșării pereților arterelor (ateroscleroză).

Diferite studii arată că usturoiul poate preveni bolile cardiace în diferite feluri. De exemplu, usturoiul face ca trombocitele (celulele implicate în coagularea sângelui) să fie mai puțin cleioase, nelipindu-se de pereții arterelor, reducând astfel riscul de infarct miocardic. Există dovezi că planta dizolvă proteinele care formează cheaguri ce pot determina dezvoltarea plăcilor. Usturoiul scade ușor tensiunea arterială, în principal prin capacitatea sa de a dilata vasele de sânge și de a ajuta sângele să circule mai liber. Rezultatele studiilor recente care au examinat efectul usturoiului asupra colesterolului nu sunt concludente, dar majoritatea medicilor care agreează remediile nutriționale cred căusturoiul, eventual în combinație cu alte suplimente care scad colesterolul, merită să fie încercat. Planta poate influența metabolismul colesterolului în ficat; ca rezultat, mai puțin colesterol este eliberat în sânge.

 

Beneficii suplimentare: Usturoiul ar putea avea calități anticancerigene. S-a constatat că este în mod special eficient în prevenirea cancerului digestiv și poate chiar a celui de sân și de prostată, dar nu este clar cum produce usturoiul aceste beneficii. Pot fi implicate mai multe mecanisme – de exemplu, planta acționează pentru a crește nivelul enzimelor care pot detoxifica factorii de declanșare a cancerului. De asemenea, usturoiul blochează nitriții asociați cu cancerul de stomac și stimulează sistemul imunitar. ±i proprietățile sale antioxidante sunt importante.

Usturoiul este adesea eficient împotriva unor microorganisme infecțioase – virusuri, bacterii și ciuperci – pentru că alicina poate bloca enzimele care dau microorganismelor capacitatea de a invada și deteriora țesuturile. Planta s-a dovedit și a inhiba micozele care sunt responsabile pentru „piciorul de atlet“ și „urechea înotătorului“. 

Sursa: Reader’s Digest – “Vitamine, minerale și suplimente”

Vote it up
126
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza