Beneficiile unei doze mici de aspirina

O doza mica de aspirina combate doi dintre marii „ucigasi“ – bolile de inima si accidentul vascular cerebral.
 

O aspirina pe zi reduce riscul unui atac de cord cu 23% si pe cel al unui AVC cu 15%. Conform unor studii recente, ea poate chiar sa micsoreze cu 16% riscul celei mai frecvente forme de cancer mamar. Din pacate, mai putin de jumatate dintre persoanele cu risc inghit aceste pastile.

Aspirina ne protejeaza inima, scazand vascozitatea trombocitelor – celulele din fluxul sanguin care produc coagulare. Adica ea reduce riscul de lipire intre ele a trombocitelor si formarea unui cheag ce poate ajunge la inima, cauzand atac de cord, sau la creier, provocand AVC. Proprietatile anticancer ale aspirinei se datoreaza probabil efectelor ei anti­inflamatoare (inflamatia cronica joaca un rol in aparitia cancerului). Suna bine – totusi, nu luati aspirina zilnic fara sa ii spuneti medicului.

La unele persoane, administrarea ei pe termen lung poate cauza tulburari digestive si sangerare, inclusiv la nivelul creierului. Medicii recomanda tratamentul zilnic cu aspirina doar pacientilor cu factori de risc ai atacurilor de cord sau AVC, precum fumat, hipercolesterolemie, diabet sau istoric familial al acestor boli. 

Vote it up
50
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza