Beneficiile medicale ale salviei

Folosită sub diverse forme, ajută sistemul digestiv și pe cel nervos
 

Deseori, când suferim de tuburări digestive ne repezim la cutia cu medicamente pentru a lua o pastilă care să ne ajute. Dar, în astfel de cazuri, ar putea să ne fie mult mai bine dacă apelăm la o cunoscută plantă medicinală, recunoscută pentru faptul că ea contribuie la sănătatea sistemului digestiv și echilibrarea funcției de digestie pe toate etapele acesteia. Este vorba despre salvie, o plantă medicinală originară din zona Mediteraneană, ce crește cultivată în grădini, în locuri însorite.

Sub formă de infuzie ea este utilă nu numai pentru funcționarea în bune condiții a sistemului digestiv, dar contribuie și la sănătatea sistemului nervos și la echilibrarea organismului în caz de oboseală, stres sau covalescență. De asemenea, susține echilibrul funcției de reproducere a organismului în integralitatea sa.

Ca uz extern, salvia contribuie la sănătatea tegumentelor, a scalpului și a mucoaselor, fiind folosită sub formă de comprese, băi locale și cataplasmă.  

Cum acționează?

Compoziția chimică complexă și natura principiilor active pe care le conține, îi conferă salviei proprietăți coleretice, carminative, estrogene, antiseptice și ușor astringente.

- prezintă acțiune antisudorifică pronunțată

- atenuează procesele fermentative din intestin și favorizează eliminarea gazelor

- stimuleaza secreția biliară și a ficatului

- are efect ușor hipoglicemiant

- are acțiune calmantă asupra sistemului nervos

- datorită compușilor fitoestrogenici pe care îi conține, reglează menstruația și ajută la echilibrarea organismului în menopauză

- are proprietăți antimicrobiene, antitermice, expectorante, tonice, antiinflamatoare, antispastice.

Vote it up
315
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza