Beneficiile ghimbirului

Folosit în bucătăria asiatică, ghimbirul are și utilizări medicinale
 

Este o plantă perenă înaltă și subțire, cu frunze în formă de lance și flori asemănătoare orhideelor.

Planta se reproduce prin rizomi (rădăcini), părțile folosite în medicină și la gătit. Ghimbirul conferă o aromă picantă, iute, multor bucătării asiatice.

Este bogat în uleiuri volatile aromatice. Acestea formează compușii activi din punct de vedere medical și emană aroma. Uleiul de ghimbir conține sesquiterpene (cunoscute ca antiinflamatorii), în special zingiberenă. În plus, conține și compuși (monoterpene și aldehide) care au fost asociați cu inhibarea unuia dintre cele mai comune virusuri gripale.

Ghimbirul este un puternic stimulent al circulației sangvine. Are efect anticoagulant și este vasodilatator – combate problemele circulatorii. Ajută digestia și este antispastic. Are efect sedativ și diminuează greața și vărsăturile, inclusiv răul de călătorie.

Un studiu realizat la Spitalul St. Bartholomew din Londra a descoperit că ghimbirul reduce incidența cazurilor de greață post­operator.

Eficacitatea lui e comparabilă cu cea a metoclopramidei, un antiemetic des folosit. Cercetări publicate în Journal of Nutrition au arătat că extractul de ghimbir reduce colesterolemia și inhibă oxidarea lipoproteinelor cu densitate mică (LDL). Ca urmare, ghimbirul ar putea fi util în lupta împotriva dezvoltării aterosclerozei și a bolilor de inimă. El poate îndepărta =i răceala.

Este un expectorant antiseptic, fiind util în tratarea răcelilor catarale, și scade febra.

Studii australiene au arătat că mai mulți constituenți ai ghimbirului au efect antiinflamator, putând fi utili în tratarea bolilor inflamatorii cronice precum artrita. Uleiul esențial se prescrie pentru uz extern, fiind folosit pentru masaj în cazul durerilor reumatice și musculare.

Preparare și dozaj

• În tratamentul grețurilor și al digestiei proaste

Pulbere: Luați 0,5-1,5 g pe zi în apă sau amestecate cu mâncare.

Extract lichid: Luați până la 1 ml pe zi, într-un pahar cu apă.

Tinctură (1:5 în alcool 60%): Luați până la 30 de picături pe zi, într-un pahar cu apă.

 

Sursa: Reader’s Digest – “Porția de sănătate 2”

 

Vote it up
272
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza