Beneficiile galbenelelor

Aplicate extern, galbenelele sunt de multa vreme un tratament eficace pentru probleme ale pielii
 

Originare din regiunea mediteraneeana, galbenelele sunt cultivate de secole pentru calitatile lor ornamentale, culinare si medicinale. Vechii romani o foloseau la fabricarea unui bulion despre care se credea ca innobileaza spiritul. Frunzele moi, verzi se ivesc din tulpinile robuste, iar florile vii, portocaliu-aurii, apar la inceputul lui iunie si tin pana la primele geruri ale iernii.

Compusi activi
Florile contin flavonoide, pigmenti carotenoizi, care le confera culoarea portocalie, precum si un ulei esential, bogat in triterpenoide – caruia i se datoreaza, se pare, proprietatile antiinflamatorii ale galbenelelor.

Utilizari medicinale 
Aplicate extern, galbenelele sunt de multa vreme un tratament eficace pentru probleme ale pielii ca taieturile, mancarimile, crapaturile, arsurile solare si intepaturile de insecte. Florile intra in compozitia multor produse cosmetice pentru piele. Sunt recomandate de asemenea in tratarea infectiilor bucale. Unele cercetari cu privire la proprietatile tamaduitoare ale florilor de galbenele au scos in evidenta atat proprietatile lor antiinflamatorii si antibacteriene, cat si calitatile lor in combaterea infectiilor cauzate de virusuri si paraziti. Cercetari realizate in Italia in 1994 au relevat ca triterpenoidelor din planta li se datoreaza calitatile sale antiinflamatorii, iar experimentele au aratat ca acesti compusi pot ajuta in cazul umflaturilor provocate de retentia fluidelor. Galbenelele sunt de asemenea renumite pentru calitatea de a opri sangerarile si de a calma spasmele musculare.

Preparare si dozaj:
• In tratamentul pielii crapate, al taieturilor, muscaturilor de insecte si al arsurilor solare - Compresa: Puneti 5 g de inflorescente la 1 l de apa clocotita. Infuzati timp de 5 minute, apoi strecurati. Aplicati o compresa pe zona afectata de 3-4 ori pe zi.
• In tratamentul infectiilor gurii - Gargara: Preparati infuzia conform instructiunilor de mai sus. Lasati sa se raceasca putin; folositi-o ca gargara de 2-3 ori pe zi.

Vote it up
8
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza