Beneficiile cimbrului

Cimbrul este eficient în tratarea multor probleme medicale
 

Arbust peren cu viață lungă, cimbrul crește pe dealurile aride din preajma Mediteranei. Frunzele mici, verzi-cenușii, cu marginile curbate în interior, acoperă ramurile subțiri ivite din tulpinile lemnoase. Din mai până în august apar conuri de flori mici, albe sau rozalii.

Gustul cald și înțepător și aroma bogată a frunzelor fac din cimbru un condiment popular pentru o mulțime de preparate culinare.

Compuși activi

Frunzele uscate și pețiolele florilor cimbrului conțin flavonoide și 0,5-2% ulei esențial. Compoziția uleiului esențial variază – thymolul, metilchavicolul, cineolul și borneolul sunt întotdeauna prezente.

Utilizări medicinale

Cercetările au arătat că flavonoidele din cimbru – metilchavicolul și thymolul – au efect musculorelaxant. Ca urmare, planta este larg folosită ca antispastic, pentru tratarea problemelor digestive precum aerofagia, eructația persistentă, digestia leneșă și fluxul biliar sărac.

Cimbrul este eficient și în calmarea tusei și poate decongestiona nasul atacat de guturai, febra fânului și astm.

Studiile au demonstrat că uleiul esențial de cimbru este antiseptic, de aceea este recomandat adesea pentru tăieturi minore și răni, ca și pentru mușcăturile și înțepăturile de insecte. Planta este prescrisă uneori în tratamentul afecțiunilor gingivale.

Preparare și dozaj

• În tratamentul digestiei leneșe, al aerofagiei, eructației persistente, secreției biliare inadecvate și al tusei

Infuzie: Puneți 2 g de plantă uscată la o cană cu apă clocotită. Acoperiți și lăsați să infuzeze timp de 5 minute. Beți 3 căni pe zi.

Capsule (325 mg): Luați 3 capsule pe zi, cu multă apă.

• În tratamentul rănilor și al durerilor musculare

Infuzia: Folosiți-o pentru spălarea zonei afectate, de mai multe ori pe zi.

Unguent: Aplicați pe zonele afectate de mai multe ori pe zi.

Sursa: Reader’s Digest – “Porția de sănătate”

 

Vote it up
215
Ai votat deja!Voteaza