Beneficiile ceaiului pentru sănătate

Utilizările medicinale ale ceaiului verde și ceaiului negru
 

Originar din China și India, ceaiul reprezintă încă un important produs de cultură în ambele țări. Atât ceaiul verde, cât și cel negru sunt preparate din aceeași plantă, diferența constând în modul de tratare a frunzelor. Arbustul poate atinge înălțimea de 10 metri, dar de obicei crește la nivelul de  un metru. Florile arborelui de ceai sunt albe și au miros dulce, iar fructele sunt sub formă de capsule rotunde.

• Frunzele, recoltate pe tot parcursul anului, sunt folosite la prepararea ceaiului negru sau verde.

• Frunzele din vârful arbustului sunt și cele mai aromate; se culeg doar pețiolul cel mai sus situat și două frunze tinere adiacente.

• Ceaiul negru este fermentat; ceaiul verde este trecut rapid prin abur; astfel, compușii lui activi sunt mai puternici.

• Ceaiul se bea ca infuzie, singur sau amestecat cu alte plante, precum menta sau lămâia.

• Frunzele se folosesc la prepararea unor produse farmaceutice precum pulberile și extractele.

Compusul activ principal al celor două tipuri de ceai este cofeina, cu efect stimulant asupra sistemului nervos central. Ceaiul conține acizi fenolici, flavonoide și tanini. Totuși, fermentația alterează polifenolii din ceaiul negru, de aceea ceaiul verde pare să fie mai eficient din punct de vedere medicinal.

Utilizări medicinale

Frunzele erau folosite de mii de ani pentru a prepara o băutură medicinală care stingea și setea. În medicina tradițională chineză, ceaiul verde tratează o gamă variată de afecțiuni. În plus, are reputația de a prelungi viața.

Cercetări recente s-au axat pe potențialul anticancerigen al ceaiului verde. Mai multe studii pe animale au arătat că polifenolii antioxidanți din ceaiul verde inhibă unele tipuri de cancere, mai ales cele de prostată, pancreas, colon și rect. Acești compuși antioxidanți acționează prin blocarea formării de compuși care provoacă apariția cancerului, precum nitrozaminele, prin suprimarea activării carcinogenilor și prin neutralizarea agenților ce declanșează cancerul.

Efectul stimulator și cel diuretic ale ceaiurilor verde și negru se datorează în principal conținutului lor de cofeină. Acțiunea stimulatoare a ceaiului verde combate epuizarea nervoasă; efectul său diuretic ajută în curele de slăbire. Ceaiul este și antibacterian, iar taninii săi combat diareea.

O infuzie de ceai rece aplicată extern poate calma inflamațiile. În 2002, cercetători americani au confirmat faptul că pigmenții din ceai au proprietăți antiinflamatorii.

Sursa: Reader's Digest - "Porția de sănătate"

Vote it up
118
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza