Beneficiile țelinei pentru sănătate

Utilă în combaterea celor mai diverse afecțiuni, de la artrită la astm
 

Plantă bianuală cu tulpină lucioasă și crestată, țelina poate atinge înălțimi de 45 cm. Ramurile plantei sălbatice nu trebuie confundate cu cele ale varietății cultivate. Planta are frunze dințate, aromate, și flori mici, albe. Semințele mici, brune au gustul și mirosul specific al țelinei.

Compuși activi

Semințele conțin 1,5-3% ulei esențial, în principal limonen. Ftalidele prezente în ulei dau mirosul caracteristic al țelinei. Semințele conțin și cumarine, flavonoide și furanocumarine.

Utilizări medicinale

Semințele de țelină sunt folosite pentru tratarea reumatismului. Teste efectuate în 1988 le-au confirmat proprietățile aniinflamatorii și antialgice. Țelina este utilă în tratarea artritei și gutei, datorită efectului ei diuretic, care contribuie la îndepărtarea toxinelor asociate acestor boli.

Calitățile diuretice și antiseptice ale țelinei o recomandă în tratamentul cistitei și al altor infecții urinare. Semințele au și reputația de carminativ, combătând flatulența. Se crede că țelina scade tensiunea arterială și calmează anxietatea și tensiunea nervoasă. Studii publicate confirmă efectul sedativ și antispastic al compușilor ftalidici prezenți în uleiul esențial.

Țelina este folosită și pentru tratarea tusei, bronșitei, astmului, spasmelor musculare și a halenei.

Preparare și dozaj

• În tratamentul reumatismului, artritei și al problemelor digestive

Infuzie: Puneți 1 linguriță de semințe la o cană de apă clocotită. Infuzați timp de 5-10 minute, strecurați și beți 1 cană pe zi.

Tinctură: Luați 30 de picături în apă, de 3 ori pe zi.

Extract lichid (diluat 1:1 în alcool 90%): Luați 0,5-2 ml de 3 ori pe zi.

Sursa: Reader’s Digest – “Porția de sănătate”

Vote it up
138
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza