Beneficii suplimentare

Medicina alternativa nu e chiar atat de alternativa
 

Iata cinci dintre remediile pe care doctorii de top le folosesc si cateva exemple despre cum nu ar trebui sa procedezi

Anul trecut, prin primavara, am avut cateva simptome ciudate legate de zona rinichilor. A urmat o perioada de investigatii plus o internare in spital, la sectia de nefrologie. Niciuna dintre analizele facute nu au fost concludenta. Si totusi simptomele nu dispareau. Pana la urma am ajuns si la cabinetul unui medic internist de la Institutul Clinic Fundeni, despre care auzisem ca este un adevarat profesionist. Dupa ce mi-a ascultat tot istoricul si mi-a facut o ecografie mi-a dat o reteta. Pe ea erau trecute doua medicamente din plante. M-am uitat cam sceptica, dar m-am dus la farmacie si mi le-am cumparat. Culmea a fost ca medicamentele si-au facut efectul, iar simptomele acelea suparatoare au disparut.
Apoi, am aflat ca multi pacienti primesc astfel de tratamente alternative pentru bolile pe care le au, mai ales in cazul celor cronice, alaturi de medicamentele adevarate. Unii doctori raman sceptici in ceea ce priveste asa-numita medicina alternativa, in timp ce altii s-au lasat „convertiti”.
Am vrut sa aflam de ce. Asa ca ne-am adresat unor specialisti, care si-au dat girul pentru cateva remedii: le folosesc in cazul propriilor pacienti. I-am intrebat care sunt acestea.

Controlul respiratiei si vizualizare

Prof. dr. Florin Tudose
Medic psihiatru, seful sectiei Psihiatrie a Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti, doctor in stiinte medicale

De ce o foloseste: „Tehnicile de control a respiratiei mi-au relevat efecte pozitive inca din vremea cand eram rezident si le-am folosit la pacientii cu tulburari somatoforme (n.r.: tulburare psihica in care simptomele indica o suferinta sau o boala a organismului). Tot atunci am invatat si despre terapia Training autogen Schultz, indicata pentru pacientii cu tulburari de tip anxios si depresiv. Acest gen de terapie, veche de 80 de ani, este derivata direct din tehnicile yoga si tehnicile de meditatie, pe care medicul german le-a studiat multi ani in Orient. Ea se bazeaza pe controlul respiratiei si pe vizualizare, fiind folosita in intreaga lume.
In ceea ce priveste plantele cu proprietati sedative sau stimulante, acestea au fost folosite inca din vremea lui Hipocrate. De exemplu sunatoarea, passiflora, heleborus, tillia sunt nelipsite in farmacopeea traditionala a remediilor unor tulburari psihice. De asemenea, impachetarile, baile calde, masajul, exercitiile fizice au fost si sunt larg folosite alaturi de aromoterapie, terapie prin culoare si altele. Dar nu se poate vorbi de o delimitare stricta sau de abordarea doar prin aceste metode fara medicamente psihotrope. De altfel, medicamentele absolut consacrate ca unele antidepresive sunt doar extrase purificate ale unor plante (hypericum, ginko biloba)”.

Ce dovezi exista? Trainingul Autogen este o tehnica de relaxare psihoterapeutica, recunoscuta stiintific, elaborata in Germania anilor 1920 de catre psihiatrul Heinrich Schultz.

Poate fi de ajutor: daca suferi de anxietate, fobii, depresii, tulburari ale somnului, atacuri de panica, stres, oboseala cronica.

Acupunctura

Prof. dr. Dan Sabau
Medic de chirurgie generala, seful Clinicii de Chirurgie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu

De ce o folosesc: „Am luat prima data legatura cu acupunctura cand eram rezident. Era vorba de o interventie chirurgicala in cazul unei hernii, iar pacienta era sotia unui distins medic, care practica acupunctura. Prof. Juvara era cel care opera, eu eram ajutorul, iar interventia chirurgicala a decurs excelent in conditiile unei anestezii bazate numai pe acupunctura. Profesiunea mea este insa medicina alopata (n.r.: clasica) in special, chirurgia, iar varianta laparoscopica, adica mini-invazivitatea, este o metoda aproape acupuncturala a chirurgiei generale.
De cate ori am considerat ca este nevoie am recomandat medicina alternativa atat in varianta chinezeasca, cat si in varianta homeopata. Eu insumi folosesc presopunctura atunci cand ma doare capul. De altfel, consider ca atat acupunctura, cat si homeopatia ar trebui sa si le insuseasca orice medic inca din facultate, caci medicina alternativa are meritul de a pune in valoare resursele neutilizate ale organismului sau de a le stimula atunci cand ele sunt deprimate. De exemplu, atunci cand e vorba de a creste imunitatea organismului le recomand pacientilor mei bitterul suedez si vitamina C, care are efecte benefice multiple, deoarece intra si in componenta hormonilor suprarenalieni”.

Ce dovezi exista? Acupunctura, ca metoda terapeutica a medicinii orientale a aparut in urma cu aproape 4.000 de ani si este atribuita imparatului Huang Ti (2.000 i.e.n). In epoca noastra, Japonia si-a adus o mare contributie in cercetarte, iar, in Europa, primii practicieni ai acupuncturii au fost doi medici olandezi. La noi in tara, acupunctura a fost introdusa stiintific dupa anul 1945 de doctorul I. Bratu.

Poate fi de ajutor: Nu numai trateaza, dar si previne boli care tin de majoritatea ramurilor medicinei moderne.

Muzicoterapia

Prof. dr. Ioan Bradu Iamandescu
Medic primar alergologie si Imunologie clinica, doctor in stinte medicale, prof. dr. psihologie medicala, autor al tratatului „Muzicoterapia receptiva„

De ce o folosesc: „Cred ca prima mea legatura cu muzicoterapia am avut-o prin anii 80 cand pregateam prima mea monografie despre stresul psihic. Atunci am citit in literatura consacrata mijloacelor de terapie antistres date convingatoare despre utilizarea muzicii in acest domeniu. Am inteles atunci mecanismele psihofiziologice care stau la baza a ceea ce constatasem, in mod empiric, cu ocazia pregatirii multora dintre examenele si concursurile prin care trecusem – ca muzica ma ajuta sa memorez mai bine materia de studiu, dar sa ma si relaxez iar, mai tarziu, sa pot avea mai multe idei in domeniul creatiei stiintifice. Pasiunea mea pentru muzica simfonica sI de camera, ca sI pentru opera (castigasem la 14 ani, un concurs – „ghicitoare” despre muzica rusa) m-a ajutat ulterior sa intreprind cercetari intr-un domeniu „preliminar” al muzicoterapiei, cel al selectiei pieselor muzicale destinate tratarii a numeroase boli si psihice si somatice. Asa am ajuns sa elaborez un concept nou pe plan international, muzicodiagnosticul. Dintre numeroasele efecte terapeutice ale muzicii, cel antialgic, a fost cel mai mult exploatat. Personal, am putut sa il apreciez in noaptea in care a debutat o zona zoster cu localizare glosofaringiana (n.r.: ce tine de limba si faringe) si cu dureri violente in urechea dreapta. Am ascultat atunci la casca intre orele 3 si 7 dimineata opera „Amurgul Zeilor” de Wagner si durerile au cedat in proportie de 80%, devenind suportabile pana la instituirea tratamentului specific. Daca as fi neurolog as introduce muzicoterapia in corectarea unor deficiente de limbaj sau in terapia bolii Alzheimer. De asemenea, daca as fi diabetolog as invita toti bolnavii sa utilizeze muzica preferata sau cea simfonica si camerala, intrucat lucrari de diploma si de doctorat au evidentiat efectul hipoglicemiant (n.r.: scaderea glicemiei) a unei astfel de terapii”.

Ce dovezi exista? Cele afirmate mai sus reprezinta numai o parte dintre dovezile – in spiritul Medicinii Bazate pe Evidenta – care atesta in mod obiectiv efectele favorabile ale muzicii (markeri bio-umorali, parametri fiziologici si modificari clinice importante)

Poate fi de folos: intr-o gama larga de afectiuni psihiatrice, neurologice, psihosomatice, oncologice, obstetricale si ginecologice

Hipnoza

prof. dr. Irina Holdevici
Profesor la Facultatea de Psihosociologie din Academia Nationala de Informatii si la Catedra de Psihologie din cadrul Facultatii de Psihologie si Stiintele Educatiei din cadrul Universitatii din Bucuresti, autoare a mai multor carti de psihoterapie, printre care si „Hipnoza Clinica„

De ce o folosesc? „M-am confruntat prima data cu hipnoza in anul 1977, cand l-am cunoscut pe prof. dr. Vladimir Gheorghiu, care se specializase in Germania in probleme de sugestie si hipnoza si isi desfasura activitatea la Institutul de ±tiinte Psihologice si Pedagogice al Academiei Romane. L-am cunoscut cand imi pregateam teza de doctorat, iar in cadrul acelui institut am facut si eu cursuri de relaxare si hipnoza clinica. Ce pot sa spun e ca lucrez in calitate de hipnoterapeut din 1979 si aplic pacientilor fie hipnoza ca terapie independenta, fie o combinatie de hipnoza cu psihoterapie cognitiv-comportamentala. Cred ca am tratat in acest fel cateva mii de pacienti. In cazul hipnozei se acceseaza anumite instante de natura inconstienta si creste mult receptivitatea la sugestii. Mecanismul este oarecum asemanator cu acel cunoscut „efect placebo”. Fiinta umana dispune de o particularitate, numita sugestibilitate si aceasta presupune reactia la anumiti stimuli, ocolindu-se instantele critice ale ratiunii. In acest fel este posibila manipularea, dar si vindecarile asa-zis miraculoase.”

Ce dovezi exista? Dintre mecanismele hipnozei putem mentiona cateva si anume: activarea instantelor psihice inconstiente, activarea emisferei cerebrale drepte si o relaxare mai profunda. Desi hipnoza are virtuti terapeutice de exceptie, aceasta nu poate fi aplicata tuturor oamenilor deoarece nivelul de receptivitate la hipnoza e diferit de la individ la individ

Poate fi de ajutor: in cazul tulburarilor anxioase (anxietate generalizata, agorafobie, atacuri de panica, fobie sociala, fobii specifice), tulburari depresive produse de stres, balbaiala, ticuri, enurezis infantil, tulburari psihosomatice (astm bronsic, hipertensiune, colon iritabil, tulburari endocrine, dependenta de substante, combaterea durerii in boli cronice etc.)

Apa vie

Prof. dr. Ioan Nedelcu
Medic primar dermatologie-venerologie, membru al Academiei Americane de Dermatologie, membru al Academiei Europene de Dermatologie si Venerologie, director executiv adjunct la Institutul de Medicina Comparata Bucuresti si sef Departament Medicina Regenerativa

De ce o folosesc? In urma cu aproape 13 ani, prof. dr. Ioan Stefanescu, directorul Institutului National de Criogenie si Separari Izotopice din Ramnicu Valcea, mi-a oferit cateva sticle cu apa cu continut redus in deuteriu, mi-a vorbit despre potentialele ei virtuti si mi-a sugerat sa aplic aceasta apa pe pielea pacientilor cu probleme dermatologice. O lunga perioada de timp am ezitat sa folosesc aceasta apa, pana cand o colega medic, cu o eczema rebela pe fata declansata de folosirea unor farduri mi-a cerut apa ca sa se trateze. Am fost surprins! In doar cateva zile, eczema fetei s-a remis. Apoi un pacient cu psoriazis generalizat, rezistent la toate terapiile de pana atunci, mi-a spus ca vrea sa se sinucida pentru ca nu mai suporta boala. Dar, inainte de asta, ca ultima sansa terapeutica m-a rugat sa-i fac un program de tratament cu aceasta apa. Dupa 28 de zile de folosire locala dar si ingerata a apei cu continut redus in deuteriu, am avut surpriza ca apcientul sa vina cu pielea curata, fara scuame, fara roseata.

Ce dovezi exista? Initial, apa cu continut scazut in deuteriu, generatoare de efecte biologice de intarziere a imbatranirii umane, a fost descoperita de cercetatorii rusi, care au analizat obiceiurile populatiilor longevive din Iacutia si Abhazia. Acestea beau apa rezultata doar din topirea ghetarilor, cu un continut redus in deuteriu.
Una dintre cele mai bune tehnologii de scadere a concentratiei de deuteriu si, implicit, de obtinere a uneia din cele mai bune astfel de ape a fost inventata de cercetatorii romani. Tehnologia romaneasca a fost brevetata si a obtinut medalii de aur la cele mai prestigioase targuri de inventica din lume.

Poate fi de ajutor: pentru diabetici (scade nevoia de insulina, scade glicemia), in reducerea colesterolului, imbunatatirea starii generale, a somnului, a digestiei. Are efecte imunomodulatoare, controleaza proliferarile celulare benigne si maligne, are efecte antipsoriazice, amelioreaza statusul cosmetologic cutanat, manifesta un excelent efect antiimbatranire

6 reguli pentru a folosi intelept remediile alternative

de Christie Aschwanden si Ada Bucur

1.    Discuta intai cu medicul tau.
Majoritatea doctorilor sunt surpinzator de deschisi la minte cand vine vorba de terapii complementare. Dar, spune-i intotdeauna medicului daca iei tratamente pe baza de plante sau alte suplimente, pentru ca unele din ele interactioneza cu medicamentele. „In timpul chimioterapiei nu trebuie luate alte suplimente, pentru ca o multime de plante pot sa scada sau sa anuleze efectul tratamentului oncologic”, spune dr. Florin Bacanu, oncolog la Spitalul Sf. Maria din Bucuresti.

2. Cere dovezi.
Testimonialele nu sunt suficiente. Daca nu esti sigur ca totul este in ordine verifica pe site-uri care se bazeaza pe dovezi, cum ar fi mayoclinic.com

3. Atentie la semnalele de alarma.
Daca suna prea bine ca sa fie adevarat, atunci probabil asa este. Aminteste-ti ca problemele in fata carora medicina este neputincioasa sunt o adevarata mina de aur pentru escroci.

4. Cere referinte.
Un practician avizat va putea sa-ti ofere referinte de la cel putin doi medici si va fi de acord sa colaboreze cu medicul tau.

5. Alege cu atentie plantele si suplimentele.
Eticheta ar trebui sa includa o lista de ingrediente si o data de expirare. Tine minte ca situatia acestor produse nu este la fel de strict reglementata ca aceea a medicamentelor. Cele provenite din tarile in curs de dezvoltare contin uneori metale grele, alte plante sau substante de sinteza.

6. Accepta limitele.
Medicina complementara ar trebui sa fie doar atat, o adaugire la ingrijirea traditionala. Nu ar trebui sa fie un substitut pentru vizitele la medicul tau.

Medicina nebuna: cand alternativele sunt impinse prea departe
de Ada Bucur

Am cunoscut un bolnav care a fost diagnosticat cu leucemie acuta. La recomandarea unui vraci, bolnavul s-a tratat prin consumul propriei urini, abandonand chimioterapia. A murit dupa cateva luni.
dr. Cristian Francu, medic specialist radiologie-imagistica medicala, Spitalul Clinic Judetean Mures

Am vazut prin 2005 o pacienta cu neoplasm mamar, care se tratase timp de doi ani cu tot feluri de leacuri babesti, locale si generale. Era vorba de o distinsa profesoara. La cabinetul de oncologie a ajuns cu o tumora mamara ulcerata si suprainfectata. Ce frapa era starea generala extrem de proasta cu pierdere in greutate, slabiciune si anemie severa. Am crezut ca e vorba de metastaze si am inceput proceduri chinuitoare pentru pacienta si foarte costisitoare: RMN, scintigrafii, punctii medulare. Toate analizele au aratat ca atat pierderea in greutate cat si anemia erau produse de regimul de infometare draconic la care se supusese profesoara in incercarea de a invinge cancerul. La asta se adaugasera si tot felul de alte leacuri. Am avut nevoie in ingrijirea ei de ajutorul medicului nutritionist pentru a o reobisnui cu o alimentatie echilibrata pentru a putea suporta citostaticele. A urmat un tratament lung sI greu de aproape un an, la sfarsitul careia pacineta a fost stabilizata. In prezent e bine, fara nicio metastaza, se duce la serviciu sI are o calitate a vietii excelenta. Au trecut sase ani de atunci. Cred ca daca mai intarzia doar sase luni pana sa ajunga la oncolog fie murea prin infometare, fie o razbea cancerul.
dr. Dan Jinga, medic oncolog la Spitalul Universitar Bucuresti

Am avut un pacient tanar de 29 de ani ce fusese diagnosticat cu malanoma malign de gamba. A fost operat indepartandu-se formatiunea, dupa care a urmat o perioada linistita de 3-4 ani. Apoi a observat un bloc tumoral in zona inghinala (omolaterala fostei tumori), urmata de alte localizari, inclusiv vertebrale.  Nefiind multumit de efectele tratamentului oncologic, in urma cautarilor pe internet, a gasit o clinica specializata pe melanom malign pe teritoriul nord-american. S-a deplasat acolo pentru tratament, renuntand la cel oncologic clasic. Cei de la clinica i-au facut in principal clisme cu cafea. Efectul a fost devastator astfel ca in cateva saptamani pacientul a decedat.
dr. Valentin Careianu, medic primar radiologie-imagistica medicala, Spitalul Clinic Judetean Mures

M-a impresionat cazul unei paciente de 45 de ani care voia sa slabeasca si a luat ceaiuri recomandate de un vestit asa-zis nutritionist. Dupa ce a consumat timp de doua saptamani aceste ceaiuri a facut o hepatita cronica fulminanta, cu cresteri foarte mari ale transaminazelor, care a raspuns foarte greu la tratament. In final, nimeni nu a putut sa determine ce contineau acele ceaiuri de slabit, dar pacienta s-a lecuit sa le mai consume vreodata. Cunoscute sunt si cazurile de consum de pastile de slabit „naturale”, care contineau doze foarte mari de sibutramina si in urma carora pacientii aveau grave tulburari de ritm cardiac.
dr. Florentina Matei, medic specialist ingerontologie si geriatrie la Institutul Ana Aslan

Am cunoscut o pacienta de 61 de ani diagnosticata cu o tumora mamara, care a urmat o cura de chimioterapie orala. Apoi, timp de sase luni a recurs la tratamente cu diverse plante. Dupa aceasta perioada, pacienta avea multiple metastaze osteocondensate dorso-lombare si la nivelul oaselor bazinului.
dr. Catalina Graur, medic primar radiologie-imagistica medicala, Spitalul Clinic Judetean Mures

De multe ori ma confrunt cu pacienti care aplica pe rani ale pielii crema cu galbenele desi compozitia acestui produs este foarte alergena. Una din pacientele mele avea un ulcer varicos si se ungea cu aceasta crema. Desi a observat ca pielea din jur se inroseste si o mananca a continuat sa puna pe rana ceea ce credea ca o ajuta. A venit la consultatie cu o ulceratie a pielii agravata de tratamentul naturist si cu o reactie la distanta formata din numeroase bubite rosii, pruriginoase. Euptia pielii s-a remis odata cu sistarea produsului naturist, iar ulceratia s-a vindecat treptat in urma unei ingrijiri corecte cu crème medicale si bandaje specifice dermatologice.
dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog, fondatoarea Societatii Romane de Medicina Estetica si Dermatologie Cosmetica si Chirurgicala

O femeie grasuta, cu varice ale membrelor inferioare, in loc sa trateze cauzele agravante, in special obezitatea sI sa stea cat mai putin in picioare – pozitia deloc recomandata in cazul varicelor – s-a dus la un medic „naturist”. Acesta a tratat-o cu lipitori! In secolul XXI! Binenteles ca boala femeii a continuat sa evolueze!
dr. Mihaela Tarlea, medic primar cardiologie, la Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare „Prof. C.C. Iliescu”

O femeie de vreo 65 de ani, cu boala coronariana suficient de severa a necesitat interventie de dilatare si implantare de stent. Dupa o asemenea operatie, masurile de combatere a factorilor de risc – hipertensiune, grasimi crescute in sange, diabet – trebuie sa fie si mai drastice decat la un pacient obisnuit, dat fiind ca boala exista si trebuie combatuta in continuare. O alta astupare a vaselor poate surveni oricand, in alt segment. Pacienta a venit la control la o luna dupa interventie cu ambele categorii de grasimi – trigliceride si colesterol– de circa doua-trei ori mai mari decat limitele recomandate. La intrebarea: „De ce nu ati urmat tratamentul indicat?” pacienta a raspuns ca au speriat-o efectele secundare citite in prospectul medicamentului (desi nu suferea de niciuna din afectiunile mentionate) si ca a preferat un tratament cu paducel, recomandat ca fiind bun pentru „boli de inima„.
dr. Mihaela Tarlea, medic primar cardiologie, la Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare „Prof. C.C. Iliescu”

Am vazut un pacient care avea cancer si era tinut nemancat, in timp ce ii erau administrate diverse suplimente pe baza de plante pentru detoxifierea organismului. Le-am spus celor apropiati ca nu cancerul il va omora, ci faptul ca-l tin nemancat.
dr. Lucian Sandu, medic primar anestezie-terapie intensiva, doctor in stiinte medicale

Vote it up
289
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza