Beneficiile vitaminei D

Un nivel crescut de vitamina D este asociat cu o reducere a riscului de aparitie a cancerului de colon
 

<p>Persoanele cu concentratii mari de vitamina D in sange prezinta un risc de aparitie a cancerului de colon cu aproape 40% mai mic decat persoanele cu un nivel minim de vitamina D in organism, arata un studiu comparativ efectuat pe un esantion de peste 500.000 de europeni si publicat, in British Medical Journal (BMJ).

Aceasta vitamina, sintetizata in mod natural de organism in urma expunerii la soare, dar care poate proveni si din diverse alimente, are un rol determinant in procesul de solidificare a oaselor, favorizand fixarea calciului. Cateva studii anterioare au sugerat deja o legatura intre vitamina D si cancerul colorectal, insa nu au putut sa certifice aceasta asociere, din cauza faptului ca autorii lor au dispus de informatii prea limitate despre populatiile europene. De aici a aparut necesitatea organizarii acestui studiu comparativ, intre anii 1992 si 1998, bazat pe proiectul EPIC (European Prospective Investigation into Cancer), efectuat pe un esantion de 520.000 de persoane din 10 state din Uniunea Europeana. Studiul a fost coordonat de Centrul International pentru Cercetari in domeniul Cancerului (CIRC/IARC) si de Agentia Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru Cancer, relateaza Mediafax. In urma analizelor efectuate, 1.248 de cazuri de cancer colorectal au fost diagnosticate, iar analizele acestor paciente au fost comparate cu cele ale unor persoane sanatoase.

Inainte de a recomanda administrarea unor suplimente alimentare, medicii trebuie sa efectueze teste amanuntite pentru a vedea daca o crestere a concentratiei de vitamina D in fluxul sangvin reduce riscul de aparitie a cancerului colorectal fara a produce efecte secundare indezirabile. </p>

Vote it up
548
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza