Bebelusii, din ce in ce mai usori

Cu 52 de grame mai putin. Cu atat sunt mai usori bebelusii din ziua de astazi fata de cei de acum 20 de aniFoto: Reader’s Digest 
 

<p>Un studiu dat publicitatii saptamana trecuta arata ca greutatea nou-nascutilor a scazut usor in SUA, comparativ cu anul 1990. Si in Romania la fel, spune medicul primar in obstetrica-ginecologie Gabriel Lemnete: "Cu ani in urma, multi dintre copiii nascuti la termen aveau intre 3400 si 3600 de grame. Acum au 3100-3200".

Numarul de prematuri din Romania, peste media UE

Motivele principale sunt alimentatia, stresul prin care trec mamele in timpul sarcinii, fumatul si alcoolul. "Se constata o degradare a potentialului nutritiv al alimentelor, rosiile pe care le mancam acum nu mai sunt ca cele de acum 20 de ani. Iar femeile sunt mult mai stresate astazi decat atunci", continua Lemnete. In plus, numarul de copii nascuti prematur sare, in Romania, peste media inregistrata in Uniunea Europeana, adica 7-8%, fata de 6%.

"La noi sunt multe femei care nu au parte de o ingrijire de buna calitate in timpul sarcinii, unele sufera de boli care nu ar pune in mod normal probleme, dar pentru ca nu ajung la medic, nasc prematur. La polul opus, exista si un mic esantion de femei care isi fac tone de analize, care isi fac griji din pricina lor si care ajung sa nasca prematur din cauza acestui stres. Inamicul binelui este mai binele", a vazut Lemnete.

Cu pana la 79 de grame mai usori

Studiul care a constatat descresterea usoara, dar constanta a greutatii nou-nascutilor in SUA a luat in calcul peste 36 de milioane de nasteri, care au avut loc in perioada 1990-2005. Scaderea este in medie de 52 de grame, dar ingrijorator e faptul ca femeile educate, casatorite, care nu fumeaza, s-au ingrijit pe perioada sarcinii si n-au avut complicatii in timpul nasterii au adus pe lume bebelulsi cu 79 de grame mai usori decat ar fi facut-o cu 20 de ani in urma.

Oamenii de stiinta americani au mai observat si faptul ca durata medie a sarcinii a scazut in medie cu 2,4 zile fata de acum doua decenii, acest lucru putand fi explicat, in parte, de cresterea numarului de nasteri induse sau prin cezariana. Dar nu in intregime, scrie LA Times: aceeasi tendinta de scadere in greutate a bebelusilor a fost constatata si in cazul nasterilor naturale. "Cred ca e vorba de schimbari in regimul de viata al mamelor, nemasurate pana acum, precum dieta, activitatea fizica sau alte tipuri de comportamente", spune coordonatorul studiului, dr. Emily Oken, profesor la "Harvard Medical School".

Pentru specialistii romani, greutatea ceva mai scazuta a nou-nascutilor nu reprezinta neaparat un motiv de ingrijorare: "Importanta este evolutia lui din punct de vedere neurologic si somatic, important e cum respira si cum gandeste", spune doctorul Bogdan Marinescu.

Medicul Gabriel Lemnete atrage atentia asupra faptului ca scaderea in greutate a nou-nascutilor nu inseamna ca rasa umana va deveni mai scunda si mai usoara. "Acest lucru nu-i echivalent cu trendul de evolutie a speciei umane, oamenii vor deveni din ce in ce mai inalti. Greutatea de la nastere nu spune cat de mare vei fi tu ca adult".</p>

Vote it up
551
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza