Bananele pot stopa virusul HIV

Bananele ar putea fi cheia pentru obtinerea unor noi tratamente eficiente impotriva virusului HIV, care declanseaza maladia SIDA
 

<p>In urma unor teste, un grup de cercetatori de la Universitatea Michigan au descoperit faptul ca o anumita substanta din banane este la fel de eficienta ca doua medicamente anti-HIV care exista pe piata. In opinia lor, un astfel de tratament bazat pe substanta BanLec este ieftin si are potentialul de a salva milioane de vieti. Ingredientul este un tip de lecitina, o substanta chimica produsa in mod natural de plante, benefica impotriva infectiilor.

Cercetatorii americani au descoperit ca lecitina care se gaseste in banane inhiba infectiile cu virusul HIV, blocand calea de acces a virusului in organism. Substanta BanLec actioneaza asupra "sacului" proteic care acopera materialul genetic al virusului HIV. Michael Swanson, de la Universitatea Michigan, coordonatorul principal al studiului, a declarat: "Problema cu medicamentele anti-HIV este aceea ca virusul poate suferi mutatii, devenind astfel rezistent la acele tratamente, insa acest proces va fi mult mai greu de realizat in prezenta lecitinelor. Lecitinele se fixeaza pe glucidele pe care le descopera in diverse locuri la nivelul sacului proteic al virusului HIV, iar acesta va avea nevoie de mutatii multiple pentru a scapa de ele".

Substanta BanLec a fost la fel de eficienta, in testele de laborator, ca doua medicamente anti-HIV folosite pe piata - T-20 si Maraviroc. Michael Swanson a declarat ca lucreaza deja la o tehnica prin care doreste sa descompuna substanta BanLec in compusi utilizabili care vor putea fi folositi pe pacienti umani. Oamenii de stiinta considera ca acestia vor putea fi folositi fie singuri, fie impreuna cu alte medicamente anti-HIV.

Chiar si un succes modest in aceasta chestiune ar putea salva vietile a milioane de oameni pe plan mondial, considera autorii studiului. In prezent, mai putin de jumatate dintre noile cazuri de infectii cu HIV beneficiaza de terapii antiretrovirale.</p>

Vote it up
205
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza