Baclava cu fructe si fistic

Este o varianta a prajiturelei turcesti, dar cu umplutura de curmale, mango uscat si fistic si condimentata cu scortisoara
 
<p>
Se obtin 20 de patrate
Timp de preparare: 40 de minute
Timp de gatit: 20–25 de minute

Ingrediente:

55 g unt
2 linguri ulei de floarea-soarelui
85 g mango uscat tocat marunt
85 g curmale uscate, fara samburi, tocate marunt
115 g fistic tocat marunt
1 1/2 lingurita de scortisoara macinata
8 linguri miere
20 foi de placinta, circa 18 x 30 cm fiecare
4 linguri suc de portocala

Preparare:

Se incing cu grija untul si uleiul intr-o craticioara, pana ce se topeste untul. Se amesteca si se ia craticioara de pe foc. Se amesteca intr-un castron mango, curmalele, fisticul, scortisoara si 4 linguri de miere. Se pun deoparte.

Se incalzeste cuptorul la 220°C. Se unge cu putin din mixtura de unt si ulei o forma de copt adanca de 18 x 28 cm.
Se pune o foaie de placinta pe fundul formei de copt, lasand foaia sa acopere si putin din laterale, daca este cazul, si se unge cu putin din mixtura de unt si ulei. Se intind astfel inca 4 foi de placinta, ungandu-le pe fiecare in mod similar. Se asterne peste foi o treime din mixtura de fructe.
Se repeta operatia, asezand inca de 2 ori straturi de foi de placinta si mixtura de fructe. Stratul final de fructe este acoperit cu ultimele 5 foi de placinta, unse fiecare cu mixtura de unt si ulei. Se taie marginile foilor de placinta ca sa se potriveasca cu dimensiunile formei de copt.
Se marcheaza suprafata baclavalei trasand, cu un cutit ascutit, 20 de patrate. Se coace baclavaua 15 minute, apoi se micsoreaza temperatura cuptorului la 180°C. Se coace alte 10–15 minute sau pana cand baclavaua este crocanta si rumenita.
Intre timp, se incalzesc incet, intr-o craticioara, 4 linguri de miere cu sucul de portocale, amestecand constant.
Cand s-a incheiat coptul, se scoate baclavaua din cuptor si se toarna peste ea amestecul de miere si suc de portocale. Se lasa sa se raceasca in forma. Cand este rece, se taie baclavaua in patrate si se serveste.

Avantaje:

• Foile de placinta sunt o alternativa saraca in grasimi pentru foitaj sau aluat fraged. In 100 g foi de placinta sunt 2 g grasimi si 275 kcal, in timp ce aceeasi cantitate de aluat de foitaj contine 29 g grasimi si 449 kcal.
• Dulceata fructelor este mai concentrata in forma uscata, asa ca aceasta reteta nu nece-sita o cantitate aditionala de zahar. Fructele uscate sunt si o sursa importanta de fibre.

Cateva idei:

• Pentru a prepara o baclava cu caise si nuci pecan, folositi 170 g piersici sau caise uscate in loc de curmale si mango, si nuci pecan (sau alune de padure) tocate pentru a inlocui total sau partial fisticul. Condimentati, in loc de scortisoara, cu ghimbir macinat, nucsoara sau un alt amestec de condimente.
• Pentru o baclava cu pere, alune de padure si migdale, preparati umplutura amestecand 55 g alune tocate, 55 g migdale tocate, 85 g pere uscate tocate, 85 g stafide sultanine, 1 1/2 lingurita amestec de condimente macinate si coaja rasa foarte fin de la 1 lamaie mica.
 
Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro
</p>
Vote it up
204
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza