Băiatul care plantează copaci

Cel mai tânăr laureat al premiului "Europeanul Anului"
 

Felix Finkbeiner vrea să salveze planeta, plantând milioane de copaci. El este cel de al 20-lea European al Anului, premiat de Reader's Digest - și cel mai tânăr dintre ei. Iată povestea puștiului care face ca lumea să fie un loc mai bun.

Sălile de ședință de la sediul Volkswagen, în orașul german Wolfsburg, nu sunt pentru cei slabi de înger. Aici este locul unde directorii companiei iau decizii care implică miliarde de euro și determină soarta a sute de mii de angajați. E un loc populat cu oameni la costum.  

Și totuși, într-o zi din iunie 2013, un băiat de 15 ani, îmbrăcat în blugi și tricou, a stat în fața conducerii companiei și a 18.000 de angajați la o întâlnire de la sediul VW, și a avut curajul să le prezinte solicitările sale.

– Știți foarte bine că mașinile fabricate de dvs. și de alte companii consumă prea mult combustibil, a spus Felix Finkbeiner. Care este logica? Dezvoltarea durabilă, armonioasă, nu este o opțiune arbitrară, este un drept al tuturor copiilor. Aveți un plan de redresare? Eu am unul!

Apoi, adolescentul le-a explicat angajaților Volkswagen că dorește ca ei să doneze un miliard de copaci. L-a privit în ochi pe fiecare membru al consiliului de administrație – niciunul dintre aceștia nu părea dispus să-l contrazică. Dimpotrivă, l-au aplaudat.

Felix conștientizează perfect cât de persuasiv poate fi cu adulții. Și are la îndemână toate informațiile importante și cifrele referitoare la criza climatică. Copacii descompun dioxidul de carbon, eliberează oxigen și păstrează carbonul. Cu alte cuvinte, reprezintă exact elementul de care are nevoie mediul înconjurător, atât de abuzat de oameni.

Speranța copiilor și tinerilor care fac parte din Plant-for-the-Planet (Plantează-pentru-Planetă) - inițiativa ecologistă fondată de Felix - este ca un trilion de copaci să fie plantați în toată lumea până în anul 2020. Asta înseamnă câte 150 de copaci pentru fiecare locuitor al planetei.

– Pe Pământ este loc suficient pentru toți acești copaci, fără să fie afectate terenurile agricole sau spațiile de locuit. Copacii respectivi vor absorbi un sfert din emisiile globale de CO2, afirmă Felix.

Sute de milioane de vlăstari au fost plantați de când Plant-for-the-Planet a preluat managementul campaniei Un miliard de copaci al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, în 2011. Copacii se înalță în toată lumea, curățând aerul și protejând solul. Și, să nu uităm, Felix Finkbeiner este doar un elev de 17 ani.

PRIMUL COPAC PLANTAT, cel de la care a pornit totul, se ridică acum, înalt de peste trei metri, la intrarea în școala lui Felix, în Bavaria. La nouă ani, i s-a cerut să le prezinte colegilor un proiect despre criza climatică. A descoperit pe internet un articol despre Wangari Maathai, kenyanul laureat al Premiului Nobel care a ajutat la plantarea a 30 de milioane de copaci, pe parcursul a 30 de ani.

„Mi-a intrat în cap că eu și colegii mei am putea să facem ceva asemănător. Așa că am plantat un copac“, spune Felix.

Părinții copiilor au adunat banii pentru copac. Gestul i-a impresionat atât de mult pe ceilalți părinți și elevi din școală, încât au început și ei să planteze arbori.

Curând, copiii au apărut în ziare și la radio. Alte școli le-au urmat exemplul. Au făcut un site și au fondat Plant-for-the-Planet – inițiativa ce are ca scop implicarea copiilor din toată lumea și plantarea unui milion de copaci în fiecare țară de pe Pământ. Așa a luat naștere și s-a extins pe scară largă acțiunea de plantare a copacilor.

Harul lui Felix de a vorbi atât de convingător și de a-i inspira și pe alții cu entuziasmul lui l-a purtat în câteva călătorii în jurul lumii. Pe lângă participarea la întâlniri la nivel înalt, pe tema climatului global, și susținerea de prezentări, a fondat de asemenea câteva „academii“ – cursuri prin intermediul cărora copiii au făcut schimb de idei și s-au pus la curent cu informațiile din domeniul schimbărilor climatice și al protecției mediului înconjurător.

LA DOAR 13 ANI, Felix a ținut un discurs, pe care și l-a scris singur, la sediul Organizației Națiunilor Unite din New York.

– Noi, copiii, nu mai avem încredere în vorbele voastre. Voi ne distrugeți viitorul, le-a spus delegaților. Și nu uitați: un țânțar nu poate face nimic împotriva unui rinocer, dar o mie de țânțari îl pot face să-și schimbe direcția. Așa că lăsați vorbăria! Începeți să plantați!

Între timp, Felix s-a întâlnit cu câștigători ai Premiului Nobel pentru Pace, precum Kofi Annan și Al Gore, în timp ce presa internațională l-a tratat ca pe un superstar al ecologiei.

A fost lăudat și de Prințul Albert al II-lea de Monaco, pe care l-a întâlnit la conferința Climate Action, din Durban, în Africa de Sud.

„Felix este un tânăr extraordinar. Îl admir foarte mult. Inițiativa lui a fost urmată de mii de tineri din toată lumea și a creat un val de solidaritate. Faptul că o nouă generație luptă pentru o dezvoltare durabilă reprezintă o speranță extraordinară pentru viitor“, a spus prințul.

În prezent, 120.000 de copii din toată lumea susțin activ Plant-for-the-Planet și 30.000 dintre ei au fost pregătiți ca Ambasadori ai Dreptății Climatice, transmițând cunoștințele lor altor copii.

Sunt astfel de ambasadori pe tot globul: în Malaezia, în Mexic, în Coasta de Fildeș, Canada, 892 în Spania, 276 în Polonia și 726 în Austria. În urmă cu trei ani, au fost înființate Consilii ale Copiilor și Tinerilor, desemnate democratic în urma unor alegeri online, la care participă membrii din toată lumea ai organizației. Au drept de vot doar copii și tineri cu vârste sub 21 de ani.

Giovanni Atzeni, un băiat de 14 ani, din orașul italian Sassari, este membru al Consiliului Copiilor.

„Am aflat despre Felix și despre Plant-for-the-Planet dintr-un ziar. Era o știre despre primul milion de copaci pe care l-a plantat. Exemplul lui m-a făcut să văd că noi, copiii, avem putere, că putem face cu adevărat ceva împotriva schimbărilor climatice“, își amintește Giovanni.

Giovanni s-a hotărât să se alăture Plant-for-the-Planet și, anul trecut, l-a cunoscut personal pe Felix, la întâlnirea anuală a membrilor inițiativei, la Possenhofen, în Germania.

„A fost foarte interesant. În timpul discuțiilor, Felix venea cu idei care îi inspirau pe toți, spune Giovanni. S-a întâlnit cu toți oamenii aceia importanți și a făcut atâtea lucruri impresionante și, cu toate astea, este un băiat cât se poate de normal. Și e distractiv să-ți petreci timpul cu el“, adaugă Giovanni.

În prezent, Consiliile iau decizii pentru întreaga organizație și stabilesc direcția mișcării. Salariile celor 17 angajați permanenți, care coordonează toate activitățile, sunt plătite integral din donații.

PRIVIND ÎNAPOI SPRE începuturile modeste ale Plant-for-the-Planet, chiar și lui Felix îi vine greu să creadă că o mișcare atât de importantă a luat naștere ca urmare a ideii lui.

„Când un copil îi spune ceva unui adult, are un impact diferit față de spusele unui alt adult. Ei nu au altă opțiune decât să te asculte și să îți ia solicitările în serios“, explică el.

Tatăl lui Felix îl susține. Frithjof Finkbeiner, care și-a diminuat implicarea în afacerile imobiliare ale familiei, pentru a lucra ca voluntar pentru organizații care promovează justiția socială, spune: „E într-adevăr uimitor. Când vine vorba despre criza climatică, copiii au mai multă influență decât adulții“.

 Felix are două surori. Familia Finkbeiner trăiește într-o fostă clădire a gării din Uffing, un sătuc din apro­pierea lacului Staffelsee, din Bavaria. Felix este în ultimul an la Școala Internațională din München și își face deja planuri de viitor.

„Lumea se confruntă cu două crize importante. O criză climatică și una a justiției sociale“, spune Felix. Vorbele lui ar fi sunat exact ca ale unui politician, dacă nu ar fi ronțăit ciocolată în timp ce vorbea.

„Un miliard de oameni supraviețuiesc cu doar un dolar pe zi, iar 30.000 de persoane mor din cauza foamei în fiecare zi. Ambele crize sunt legate indisolubil, din moment ce oamenii din țările mai sărace, care au contribuit cel mai puțin la schimbările climatice, vor fi cei care vor suferi cel mai mult ca urmare a acestora“.

Felix spune că oamenii care se luptă să supraviețuiască nu au de ales și sunt nevoiți să mai defrișeze un petic de pădure, ca să poată cultiva alimente pentru familiile lor și să folosească lemnul pe post de combustibil.

Felix mai rupe o bucată de ciocolată. Desigur, este vorba despre ciocolata „Die gute Schokolade“, marcă proprie a Plant-for-the-Planet. Cinci bucăți vândute asigură banii necesari pentru plantarea unui copac. Aproape un milion de ciocolate a dispărut deja de pe rafturi.

„Nu poți rezolva problema climei atâta timp cât persistă injustiția socială. Și invers“, continuă adolescentul.

UNUL DINTRE MOTIVELE pentru care Felix vrea să meargă la o universitate din SUA este acela că și acolo poate obține susținere pentru cauză.

„Mult prea mulți americani consideră că, în istoria Pământului, au fost întotdeauna manifestări climatice extreme. Ei au dreptul la o opinie, dar asta nu înseamnă neapărat că e una corectă. Aproape 97% dintre studiile despre climat concluzionează că schimbările climatice sunt cauzate de om și că sunt reale. Doar 3% contestă asta. Depinde de noi dacă-i credem pe cei 97% sau pe cei 3%“, continuă el.

„Dacă alegem să dăm crezare majorității și să îi urmăm sfaturile, nu pierdem nimic dacă se dovedește că au greșit. Dar dacă alegem să ținem partea scepticilor, care reprezintă 3%, și în final se dovedește că ei au fost cei care au greșit, atunci va fi prea târziu pentru a evita un dezastru“, adaugă Felix. El crede că acesta e un risc prea mare pentru a ni-l asuma.

Felix ar mai avea foarte multe de spus, dar e ora ceaiului: în meniu sunt chifle cu cremă de lapte - preferatele lui.

Vote it up
271
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza