Atrage pasarile cantatoare in gradina ta

Vrabiute, pitigoi, presuri, mierle, grauri, randunele si lastuni: sunt la fel de aratoase pe cat de frumos canta. Si ne incanta
 

<p>

Cine nu si-ar dori sa aiba mai mult prin preajma aceste pasari cantatoare, mesageri ai primverii si prezente gingase care ne topesc inima? Va spunem cum sa va transformati curtile si gradinile intr-un mediu prielnic musafirilor inaripati.

Pune in curte o cadita sau cismea artizanala, pe care o poti lasa umpluta cu apa (de vreo 4 cm adancime, nu mai mult). E bun orice recipient stabil pe care il poti improspata cu apa zilnic. Curata-l saptamanal cu peria si asteapta-ti musafirii sa… vina la scaldat! Apa curata ii va atrage cu siguranta, mai ales daca o plasezi in apropierea unor tufisuri, unde pasarile se vor simti mai in siguranta, putandu-se refugia printre crengi in orice moment.

Planteaza arborii si arbustii la marginea gradinii. Tot ce este mai inalt ar trebui plantat la margine, pentru a crea o bariera de protectie – pasarile se vor pune la adopost de intemperii si de pradatori la tine in gradina.

Diversitate. Planteaza in gradina o varietate de tufisuri si arbusti: cei cu spini vor incuraja pasarile sa-si faca cuib in ei. Cei cu fructe le vor fi sursa de hrana. Merisorul de miere, porumbarul, macesul sunt cateva optiuni.

Da o nota salbatica gradinii. Alege un colt in care sa lasi plantele si arbustii sa creasca in voie fara a fi tunse sau rarite. Presara acolo si ceva ramuri uscate si frunze adunate din celelalte parti ale gradinii. Aici vor gasi pasarelele material pentru a-si construi cuiburile si adapost. Nu uita ca o curte excesiv de curata si de ingrijita ii indeparteaza pe amicii inaripati.

Instaleaza-ti o casuta de pasari sau o platforma speciala in care sa pui si mancare pentru ele. Se gasesc la magazinele pentru casa si gradina sau la cei care ofera solutii practice. Aceasta trebuie sa fie la aproximativ un metru distanta de fereastra ta, ca sa le ofere protectie de posibili pradatori.

Mentine curatenia. In mod regulat, dar mai ales la inceputul primaverii, curata aceste platforme, scaldatori si casute de pasari cu o perie de sarma, poate si apa cu sapun, lasa-le sa se usuce, apoi reumple-le cu pa, respective seminte proaspete – de mei, de exemplu. Porumbeii calatori, spre deosebire de turturele, accepta cu draga sa li se serveasca si boabe de orez.

Ingrasamant pentru pamant. Pune frunze si, daca ai, si compost, pentru ingrasarea pamantului de sub tufisurile cara trag pasarile. Aceasta va favoriza cresterea insectelor cu care ele se hranesc.

Fa-ti un petec de gradina cu iarba inalta. Nu tunde gazonul peste tot. Sau chiar planteaza iarba inalta intr-un loc din gradina. Acest loc va atrage pasarile sa cuibareasca sau pur si simplu sa se hraneasca cu semintele ierbii.

</p>

Vote it up
346
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza