Atitudinea și succesul

Cum îți influențează mișcările corpului starea de spirit
 

Legătura dintre minte și corp este atât de puternică, încât chipul ne dezvăluie gândurile, chiar și când vrem să le ascundem. Dar putem oare să influențăm buna dispoziție abordând legătura minte-trup și în sens opus?

O echipă de cercetători au arătat că mișcările corpului și expresiile faciale pot modifica felul în care interpretăm ceea ce este în jur. În cadrul unui studiu din 2003, ei le-au spus participanților că testează căști audio, pentru a-i păcăli să-și miște capul în semn de aprobare sau negare, în timp ce ascultau un articol de opinie. Celor cărora li se spusese să dea din cap în semn de negare au fost mai puțin convinși de argumentele slabe, în timp ce aceia care au aprobat prin mișcarea capului s-au arătat mai convinși de argumentele solide.

Richard Petty, autor al studiului, ne sfătuiește să aprobăm din cap în situații pozitive și să scuturăm în sens de negare, dacă se strecoară pesimismul. „Unii oameni gândesc pozitiv, dar nu au încredere în ei înșiși“, spune el. „Stai drept, aprobă din cap și poți simți aproape fizic rezultatul. Ca și cum ai avea senzația că se întâmplă ceea ce trebuie“.

Recent, cercetătorii au început să studieze felul în care mișcările întregului corp pot influența starea de spirit. Într-un studiu din 2010, condus de cercetători de la universitățile Columbia și Harvard, li s-a cerut celor 42 de participanți să adopte fie poziții relaxate asociate cu puterea, fie poziții asociate cu vulnerabilitatea. (Una dintre pozițiile „de forță“ presupunea ca participanții să stea aplecați deasupra unui birou, cu umerii depărtați și palmele sprijinite pe masă; una dintre pozițiile vulnerabile era cea în care participanții stăteau cu picioarele încrucișate și brațele încolăcite.)

După numai două minute în aceste poziții, au apărut deja schimbări la nivelul psihicului: cei care au adoptat poziția de putere s-au simțit mai puternici și și-au asumat mai multe riscuri la un joc de noroc.

Dar au apărut și schimbări fizice: la persoanele care au adoptat poziții vulnerabile a crescut nivelul hormonului de stres cortizol și a scăzut nivelul testosteronului.

Dacă pieptul scos înainte și un zâmbet larg îți modifică încrederea în sine și gradul de fericire, atunci de ce nu te-ai folosi de asta pentru a da un impuls nivelului de încredere? Cercetătoarea Amy Cuddy subliniază că pozițiile care exprimă putere sunt folosite cu succes de toate speciile de animale. Ea ne recomandă să stăm în picioare, cu spatele drept, picioarele depărtate și mâinile în șold, în stilul Wonder Woman, sau să ne lăsăm pe spate când stăm așezați pe scaun, cu mâinile la ceafă. Dar, indiferent de poziție, e de bun augur să transmiți o senzație de bună dispoziție.

 

GÂNDEȘTE POZITIV

3,6% vs 7,3% este rata mortalității în cazul celor mai pozitive persoane în comparație cu cea a celor mai puțin pozitive, înregistrată pe parcursul a cinci ani (3.850 persoane cu vârste între 52 și 79 de ani).

Sursa: National Academy of Sciences of the United States of America, 2011

 

Vote it up
403
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza