Atentie la ceaiuri!

Unele tratamente nu-si mai fac efectul daca interactioneaza cu infuziile unor plante
 

<p>

In sezonul ceaiurilor, medicii atrag atentia ca unele dintre ele pot interactiona cu tratamentele pentru diferite boli si ne pot trimite la spital.

Infuzia de sunatoare este una dintre cele mai riscante atunci cand urmam tratamente tonice cardiace, cand luam medicamente antiastmatice, tratamente antiraceala si chiar atunci cand luam anticonceptionale, avertizeaza specialistii. „Sunatoarea scade efectul medicamentelor administrate in aceeasi perioada, iar la oprirea ingerarii produselor pe baza de sunatoare, efectul medicamentelor creste, in unele cazuri, periculos de mult“, atrage atentia prof. dr. Ioan Fulga, seful Catedrei de Farmacologie a UMF „Carol Davila“ din Bucuresti.

De asemenea, infuzia de echinacea, consumata frecvent in perioada rece este contraindicata in cazul persoanelor care iau tratamente anticanceroase, imunosupresoare, hipocolesterolemiante (statine) sau anxiolitice, fiindca poate provoca reactii secundare grave.

Ceaiul verde si paducelul au ca efect aproape imediat cresterea tensiunii arteriale. De aceea, sunt contraindicate bolnavilor care iau tratamente pentru reducerea tensiunii, reducandu-le eficienta acestora.

„Remediile naturale au cai de metabolizare in organism care sunt, de multe ori, comune cu ale medicamentelor pe care le iau pacientii cardiaci“, subliniaza prof. dr. Doina Dimulescu, managerul Spitalului Universitar de Urgenta „Elias“, din Bucuresti. Medicul cardiolog spune ca multe remedii naturale pe care lumea le priveste ca pe niste remedii inofensive, in sensul ca vin din natura, influenteaza fie prin cresterea efectelor medicatiei pe care o iau pacientii, crescand toxicitatea acesora, fie prin scaderea eficacitatii lor, adica prin expunerea pacientilor la riscul de a nu fi tratati.

„Din nefericire, nici lumea medicala nu este foarte avizata intotdeauna asupra acestor interactiuni“, precizeaza prof. dr. Dimulescu.

Un exemplu elocvent este ce se poate intampla cu tratamentul anticoagulant. „Am avut pacienti care aveau absoluta nevoie de un tratament anticoagulant foarte bine tinut in limite terapeutice, pentru ca aveau, de exemplu, proteze mecanice cardiace. Si, in contextul administrarii unor ceaiuri de slabit din plante, eficacitatea tratamentului a scazut brutal si pacientul a fost expus la riscul de a face embolism si de a-si compromite proteza din cauza formarii de cheag si a ineficacitatii tratamentului coagulant. Imediat ce s-a oprit administrarea de ceaiuri, la aceeasi doza de medicamente anticoagulante, eficacitatea tratamentului s-a restabilit. Pentru unele medicamente este scris si in prospect“, conchide specialista.

</p>

Vote it up
442
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza