Astenia de primavara,o afectiune reala

Patru din zece romance de peste 14 ani, au suferit de aceasta afectiune, releva o cercetare realizata in ianuarie 2010
 

<p>Aproape o treime dintre romanii cu varsta peste 14 ani au suferit de astenie de primavara in ultimii ani. Aceasta este concluzia unui studiu realizat pe un esantion de 1.250 de persoane din mediul urban si rural, de compania Mercury Research, in luna ianuarie 2010.

Potrivit cercetarii, astenia de primavara este mai rar intalnita in randul tinerilor, ponderea fiind mai ridicata `n randul persoanelor de peste 35 de ani. Lipsa de energie este cel mai intalnit simptom, iar fructele, vitaminele si legumele sunt cele mai frecvente remedii pentru a combate astenia, spun specialistii.

De astenie de primavara au suferit in ultimii ani 29 la suta dintre persoanele cu varsta peste 14 ani. Rezultatele studiului mai arata ca acesta afectiune este mai des intalnita in randul femeilor. Astfel, patru din zece persoane de sex feminin au declarat ca au suferit de astenie in ultimii ani, numar dublu fata de cel al barbatilor, arata cercetarea.

Lipsa de energie - principalul simptom al asteniei

Mai mult, adolescentii si tinerii sunt cei mai putin afectati, astfel ca doar 16 la suta dintre persoanele cu varsta cuprinsa intre 14 si 17 ani au suferit de astenie in ultimii ani. La polul opus se afla persoanele cu varste cuprinse intre 55 si 64 de ani, care au raspuns in proportie de 42 la suta ca sufera de astenie.

Mai mult de doua treimi, respectiv 68 la suta dintre respondenti au mentionat ca lipsa de energie sau slabiciunea fizica au fost principalele simtome ale acestei afectiuni. De asemenea, pe langa acestea, romanii au mai acuzat oboseala, somnolenta (57 la suta), durerile de cap (48 la suta), lipsa tonusului sau scaderea formei fizice (37 la suta). In acelasi timp, cercetarea mai arata ca peste un sfert dintre romanii care au suferit de astenie acuza insomnia (28 la suta).

Organismul trebuie intarit dupa sezonul rece

Medicul de familie Marina Luculescu a declarat ca astenia nu este doar o poveste si nu trebuie ignorata. "Organismul este extrem de slabit odata cu iesirea din iarna. Lipsa vitaminelor si a antioxidantilor ne fac mai sensibili in fata microbilor si a virusurilor. Un organism slabit este tinta «ideala» pentru aparitia virozelor respiratorii, mai ales ca fluctuatiile de temperatura nu au luat sfarsit", spune dr. Luculescu. Printre cele mai des intalnite afectiuni provocate de o astenie se numara nevrozele. "De la o nevroza se poate ajunge la o depresie in toata puterea cuvantului", completeaza medicul de familie. Dr. Luculescu recomanda vizita la un specialist atunci cand ne simtim slabiti, pofta de mancare a scazut si apar insomniile. "Pentru a tine la distanta astenia, recomand, mai ales in perioada asta, cat mai multe fructe si legume, pentru a ne reface «bagajul» de vitamine si antioxidanti, de care organismul are nevoie", subliniaza medicul Luculescu.

Potrivit studiului, pentru a scapa de astenie, 53 la suta dintre respondenti au recurs la cura de fructe, vitaminele au fost folosite de 47 la suta dintre subiecti si legumele au fost alese de 46 la suta dintre participanti. Cercetarea mai arata ca doua persoane din zece afectate de astenie nu fac nimic in acest sens, 3 la suta dintre romani adopta remediile alternative, cum ar fi acupunctura, reflexoterapia, homeopatia sau aromaterapia.</p>

Vote it up
320
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza