Aspirina previne bolile de inimă

O aspirină pe zi poate reduce riscul unui atac de cord
 

O doză mică de aspirină combate doi dintre marii „ucigași“ – bolile de inimă și accidentul vascular cerebral. O aspirină pe zi reduce riscul unui atac de cord cu 23% și pe cel al unui AVC cu 15%. Conform unor studii recente, ea poate chiar să micșoreze cu 16% riscul celei mai frecvente forme de cancer mamar. Din păcate, mai puțin de jumătate dintre persoanele cu risc înghit aceste pastile.

Aspirina ne protejează inima scăzând vâscozitatea trombocitelor – celulele din fluxul sanguin care produc coagulare. Adică ea reduce riscul de lipire între ele a trombocitelor și formarea unui cheag ce poate ajunge la inimă, cauzând atac de cord, sau la creier, provocând AVC. Proprietățile anticancer ale aspirinei se datorează probabil efectelor ei anti­inflamatoare (inflamația cronică joacă un rol în apariția cancerului).

Sună bine – dar nu luați aspirină zilnic pe cont propriu. La unele persoane, administrarea ei pe termen lung poate cauza tulburări digestive și sângerare, inclusiv la nivelul creierului. Medicii recomandă tratamentul zilnic cu aspirină doar pacienților cu factori de risc ai atacurilor de cord sau AVC, precum fumat, hipercolesterolemie, diabet sau istoric familial al acestor boli. Dacă luați zilnic aspirină, beți alcool cu moderație (maximum un pahar pe zi în cazul femeilor sau două pahare în cazul bărbaților). Combinația între aspirină și excesul de alcool afectează ficatul.

Sursa: Reader's Digest - "O viață fără boli"

Vote it up
221
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza