Artrita cuprinde 200 de afecțiuni articulare diferite

În prezent există o mulțime de tratamente pentru a vă ajuta să aveți o viață activă
 

Artrita reprezintă una dintre cauzele principale de scădere a mobilității și poate afecta persoane de orice vârstă.

 

Artrita reprezintă un termen generic care descrie peste 200 de probleme articulare diferite, care au în comun următoarele simptome: durere, rigiditate, mobilitate redusă, inflamație și edem. Cele două tipuri principale de artrită sunt artroza și poliartrita reumatoidă.

 

Artroza reprezintă cea mai frecventă formă. Ea afectează milioane de persoane în toată lumea, majoritatea având peste 50 de ani. Este rezultatul schimbărilor apărute la nivelul cartilajului (țesutul de protecție care acoperă capetele osoase). Principalele simptome sunt durerea, edemul și rigiditatea (după o perioadă de inactivitate sau la trezire), afect]nd în mod tipic articulațiile degetelor de la mână, gâtului, coloanei lombare, degetului mare de la picior, șoldurilor și genunchilor.

 

Poliartrita reumatoidă (PR), care debutează cel mai frecvent între 30 și 50 de ani, apare atunci când sistemul imunitar atacă și distruge țesuturile articulare, ceea ce duce la inflamație. Și alte zone ale corpului, cum sunt plămânii și vasele de sânge, se pot inflama, iar PR poate determina și pierderea de masă osoasă, duc]nd la osteoporoză. Boala evoluează adesea în pusee, cu intensificări periodice. Pe lângă simptomele de artrită, pacienții pot prezenta oboseală, febră, maleză (o stare generală de rău), depresie și iritabilitate.

 

La ce să vă așteptați din partea medicului

În ambele tipuri de artrită medicul de familie ar trebui să discute cu dvs. următoarele subiecte:

-      exercițiile fizice

-      scăderea în greutate

-      încălțămintea

-      compresele calde și reci

-      strategii de ameliorare a durerii.

 

Mergeți la medic în mod regulat pentru a evalua modul în care este controlată afecțiunea de care suferiți și cum progresează. Vi se poate recomanda fizioterapie pentru a crește flexibilitatea articulară și a vă dezvolta forța musculară sau o programare la un terapeut ocupațional dacă PR vă afectează capacitatea de a vă folosi mâinile sau interferează cu activitățile cotidiene. Intervenția chirurgicală este recomandată dacă aveți PR severă sau dacă simptomele dvs. se agravează în ciuda tratamentului.

 

Vote it up
68
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza