Arta disparitiei

Sunt oameni care isi doresc sa dispara din propria lor viata, ca urmare a recesiunii. Si exista alti oameni care ii pot ajuta sa faca asta
<p>Oare cati dintre noi n-am contemplat ploaia sau n-am oftat in fata mormanului de facturi de dupa Craciun, visand sa evadam intr-o viata noua, mai buna? Sa fim intr-un loc unde soarele straluceste in inaltul cerului, iar impozitele sunt infime? Probabil ca foarte multi. Numai in 2009, cand a inceput sa se faca simtita recesiunea, aproape 400.000 de persoane au parasit Marea Britanie – cu 24% mai multe decat in 2007.
A§a ca nici nu este de mirare ca afacerea de „relocare“ a lui Frank Ahearn infloreste. De cand corporatia financiara Lehman Brothers a intrat in faliment, in septembrie 2008, traficul pe pagina de internet a lui Frank a crescut miraculos, cu peste 50% intr-un singur an. Clientii lui cauta o altfel de viata noua. Ei vor sa dispara definitiv, ca sa nu mai poata fi gasiti.
Iar Frank Ahearn este expertul numarul 1 in disparitii. El te poate ajuta sa dispari in orice tara si iti „aranjeaza“ conturile bancare sau cazierul fiscal. Vei fi „inarmat“ cu conturi bancare „discrete“, casuta postala fara adresa atasata, un telefon ce iti ascunde identitatea, aratand ca suni din Chicago, cand tu de fapt te bronzezi pe plaja din Anguilla.
Frank este un newyorkez de 48 de ani, cu parul prins in coada, care locuieste in California. Stie atat de bine sa faca oamenii sa dispara pentru ca, in primul rand, stie sa-i gaseasca.
De peste 20 de ani, Frank „vaneaza“ fugari: colaboreaza cu politia, cu detectivi particulari si avocati, ajutandu-i sa dea de urma datornicilor, a celor care si-au inselat partenerii de afaceri sau au fraudat companii.

Frank a dat de urma a aproape 300.000 de oameni. Tot el a gasit-o si pe Monica Lewinsky, cand aceasta se ascundea de presa. Atunci a pretins ca e curier la UPS. Vara trecuta, Frank a calatorit la Londra, pe urma unor conturi. Un barbat declarase in fata instantei si a sotiei sale, cu care se afla in proces de divort, ca este falit. Totusi, sotia suspecta existenta unor conturi grase.
„Majoritatea oamenilor care dispar in graba lasa urme care ii pot da de gol“, explica Frank. „Un extras de cont, factura de telefon sau cea de la efectuarea unei tranzactii cu cardul de credit, site-uri de socializare sau un e-mail, orice poate fi folosit la localizare.“
Frank s-a reprofilat in „disparitii“  din pura intamplare, in urma unei intalniri, in 2002, intr-o librarie din New Jersey.  „Sunt un bun observator. Ma uitam la un barbat trecut de 30 de ani. Tinea in mana o carte despre conturile offshore. A mers la sectiunea Calatorii si a luat un ghid despre Costa Rica. M-am apropiat de el si i-am spus: «Vreti sa cumparati o casa in Costa Rica si apoi sa va depuneti banii intr-o banca din Belize». Barbatul m-a privit consternat.“
„Apoi i-am spus: «Daca v-as fi cautat, as fi dat de dumneavostra in cinci minute». Facuse ochii mari. «Cum?», m-a intrebat. «Ati platit cu cardul de credit. Lasati urme»“.
„Acel domn era informator si pusese la dispozitia autoritatilor dovezi privind coruptia in cazul incheierii unor contracte guvernamentale. «Daca vrei sa te ajut, o voi face», i-am spus.“
Datorita lui Frank, barbatul traieste acum fericit. Dupa el au urmat multi altii. 60% din ei sunt din Marea Britanie. Nu exista un „disparut“ tipic. „Unii fug de o casatorie nefericita. Altii ajung la 50 de ani §i hotarasc ca isi doresc o alta viata si vor sa isi mute banii in alta parte. Oricare ar fi motivul, disparitia inseamna mai mult decat sa lasi totul si sa pleci. „Le recomand mereu oamenilor sa viziteze pentru inceput tara de destinatie, ca sa se asigure ca le plac clima si cultura“, explica Frank. „Sa lasi in urma datorii sau facturi §i taxe neplatite nu este permis. Nu este moral si, in plus, e posibil ca, intr-o zi, sa vrei sa te intorci. Autoritatile fiscale sunt neiertatoare si au posibilitatea de a te inhata aproape de oriunde. Apoi, le spun ca va trebui sa gaseasca o alta modalitate de a-si castiga existenta. Daca Joe, un sofer de autobuz din Londra, se muta in Spania §i conduce in continuare autobuzul, poate fi gasit“.
Pentru Frank, cea mai placuta parte este dezinformarea, pe care o define§te ca „firimiturile pe care le las pentru detectivii particulari sau pentru oricine incearca sa dea de clientul meu. Dezinformarea este procesul in care las indicii care ii duc pe urmaritori exact acolo unde vreau eu“. Daca totul merge conform planului, ace§tia vor pierde mult timp urmarind piste false.
Un pas simplu spre anonimat este crearea unei corporatii internationale de afaceri. Este o entitate juridica legala care protejeaza anonimatul, caci nu face publice datele despre actionari sau directori. O astfel de corporatie iti permite sa deschizi un cont offshore §i poate emite un card de credit pe ale carui extrase nu apar detalii legate de tranzactii. Astfel, nu te vei trada prin cumparaturile pe care le faci. 

Exista insa si alte metode de a ramane anonim. Pentru aproximativ noua euro pe luna, se pot face abonamente telefonice cu un numar local, in aproape orice tara din lume. >n momentul receptionarii apelului la respectivul numar, care are o inregistrare personalizata, mesajul va fi automat transmis pe adresa de e-mail („Eu recomand hushmail.com“, spune Frank), iar mesajul se poate asculta de oriunde din lume. Nimeni nu te va putea gasi, mai ales daca folosesti cartele prepay, internet café-uri, iti primesti corespondenta la o casuta postala si cumperi bilete de avion cu banii jos.
„Pot sa fac ca oamenii sa fie greu de gasit, dar nu falsific acte de identitate. Nu ar functiona si este si ilegal“. Frank nu ajuta clientii nici sa faca transferuri ilegale de bani.
>n mod normal, Frank are nevoie de 1-3 luni pentru pregatirile necesare. Tariful? >ntre 7.000 si 26.000 de euro, in functie de complexitatea operatiunilor. Nu accepta insa bani de la femei abuzate sau de la cele care fug de un prieten sau sot violent. Frank a primit atatea e-mailuri de la oameni care voiau sa dispara, incat a scris un ghid cu titlul: How To Dispapear (Cum sa dispari), care se poate cumpara de la amazon.com. Majoritatea cumparatorilor au fost „oameni de afaceri din sectorul financiar din Marea Britanie, Statele Unite si de pe tot cuprinsul Europei. 40% din acestia au fost femei, pentru care motivul disparitiei este mai degraba siguranta personala decat problemele financiare“.
Ce poate merge prost? „Nimic“, spune Frank. „Bineinteles, daca respecti planul pe care il stabilesc eu. Datorita internetului, acum este mult mai usor sa studiezi o noua destinatie, sa le cunosti legile, regulile si cultura.“ </p>

Vote it up
384
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza