Arsurile la stomac se pot transforma intr-o boala grava

Cu timpul, arsurile la stomac se transforma in boala refluxului gastroesofagian (BRGE)
 

La baza esofagului se afla o valva musculara care, in mod normal, impiedica iesirea sucurilor digestive acide din stomac. Dar, in unele cazuri, aceasta valva se deschide in momente nepotrivite, de pilda dupa o masa imbelsugata, lasand acidul sa treaca in esofag si cauzand dureri usoare sau atat de puternice, incat pot fi confundate cu un atac de cord. Cu timpul, arsurile la stomac se transforma in boala refluxului gastroesofagian (BRGE), o afectiune mai severa, ce mareste riscul de cancer esofagian.

Strategii preventive esentiale:

Ati pus pe dvs. cateva kilograme? Dati-le jos. Slabirea cu 14 kg reduce cu 40% episoadele de reflux acid.

Luati cina devreme. Persoanele care se culca in decurs de trei ore de la cina sunt de 7,5 ori mai predispuse la indigestie acida decat cele care se culca la cel putin patru ore.

Ridicati capataiul patului. Inaltarea capataiului patului cu circa 25 cm, cu ajutorul unor caramizi sau bucati de lemn, reduce numarul episoadelor de reflux acid si le scurteaza durata.

Dormiti pe partea stanga. Persoanele incluse intr-un stu­diu care dormeau pe stanga au avut de doua ori mai putine episoade de reflux decat cele care dormeau pe dreapta.

Vote it up
48
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza