Arpacas mentolat si fasole

Gustul dulce si textura elastica a arpacasului sunt combinate aici cu fasolea-ochi-negri si vegetale frumos colorate

 

<p>

Portii 4
Timp de preparare si de gatit: 1 1/2 ore

Ingrediente:

1,4 litri bulion de legume
fasii de coaja de lamaie
1 foaie de dafin
225 g praji tineri
1 lingura ulei de floarea-soarelui
225 g arpacas
1 cutie fasole cu ochi-negri, circa 410 g, scursa si spalata
6 rosii ferme si coapte, circa 500 g in total, taiate feliute subtiri
140 g frunze tinere de spanac rupte fasii
1 legatura ceapa verde, circa 85 g, taiata in jumatate pe lungime si apoi fasiute
fire de menta proaspete, pentru ornat

Dressing de rosii cu menta:

2 rosii uscate la soare, pastrate in ulei, scurse bine si tocate marunt
2 linguri ulei de la rosiile uscate la soare
1 lingura otet de vin rosu
1 catel de usturoi pisat
2 linguri menta proaspata, tocata
1 lingura hatmatuchi proaspat, tocat
sare si piper

Preparare:

Se pune bulionul intr-o oala impreuna cu coaja de lamaie si cu foaia de dafin. Se da rapid in clocot, apoi se adauga prajii si se fierb 2–3 minute, pana ce se fragezesc. Se scot cu o spu-miera si se racoresc scurt in apa rece. Se taie apoi pe diagonala in bucati de 2,5 cm lungime. Se pun deoparte.

Se adauga uleiul de floarea-soarelui la supa si se da iar in clocot. Se adauga arpacasul, se acopera si se fierbe incet 30–40 de minute sau pana se face fraged.
Se pun deoparte 2 linguri de supa, apoi se scurge arpacasul. Se arunca coaja de lamaie si foaia de dafin. Se rastoarna arpacasul intr-un castron si se lasa sa se raceasca.

Se adauga la orz prazul, fasolea, rosiile, spanacul si ceapa verde si se amesteca cu grija.

Pentru a prepara dressingul, se pun intr-un borcan cu capac rosiile uscate la soare, uleiul, otetul, usturoiul, menta, hatmatuchi, supa pusa deoparte, sarea si piperul. Se insurubeaza capacul borcanului si se agita pana ce ingredientele se amesteca bine.

Se stropesc arpacasul si legumele cu dressingul si se amesteca apoi cu grija. Se serveste salata la temperatura camerei, ornata cu fire de menta proaspata.

Cateva idei:

• Preparati o salata de orz cu marar si somon afumat, folosind 170 g somon afumat, taiat fasiute, in loc de fasole cu ochi-negri. Inlocuiti prazul cu varfuri subtiri de sparanghel, prepa-randu-le in acelasi fel. Adaugati la orzul gatit somonul afumat, ceapa verde, 1/2 bulb de feni-cul feliat subtire si 225 g rosii cherry, galbene si rosii, taiate in jumatate. Pentru dressing, ames-tecati 2 linguri ulei de floarea-soarelui, 2 lingu-rite suc de lamaie, 1/2 lingurita mustar de Dijon, 3 linguri marar proaspat tocat, sare si piper. Se pune dressingul in salata impreuna cu 1 lingura de capere bine scurse. Se serveste salata rece, ornata cu fire de marar proaspat.
• Pentru o salata de orz picanta, adaugati cateva firisoare de sofran atunci cand gatiti arpacasul si folositi 1 cutie fasole rosie, circa 410 g, scursa si spalata, in locul fasolei cu ochi-negri. Pentru dressing, amestecati 1 ardei iute rosu, curatat de seminte si tocat marunt si 2 linguri ulei de masline extra virgin impreuna cu otet si usturoi, si folositi coriandru si patrunjel proaspat in loc de menta si hatmatuchi.

Avantaje:

• Se crede ca orzul este una dintre primele cereale cultivate. Are continut mic de grasimi si mare de carbohidrati cu amidon si, ca alte cereale, este o sursa buna de vitamina B.
• Desi este o cereala prelucrata, arpacasul aduce, la aceeasi greutate, mai multe fibre decat orezul brun.
• Spanacul contine acid oxalic, capabil sa se combine cu fierul, facandu-l indisponibil pentru organism. Daca spanacul se mananca impreuna cu o sursa buna de vitamina C, cum ar fi rosiile, creste cantitatea de fier disponibila pentru organism.
 

Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro

</p>

Vote it up
118
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza