Aromaterapia este folosită în multe afecțiuni

Această alternativă face parte din fitoterapie, tratamentul cu preparate din plante medicinale. 
 

Se bazează pe utilizarea uleiurilor esențiale (UE), concentrate de arome naturale ale plantelor, obținute în urma distilării. Această metodă terapeutică și-a dovedit eficacitatea în mai multe domenii, dar trebuie utilizată cu prudență, deoarece uleiurile esențiale sunt substanțe extrem de active și pot fi periculoase.

 

• Ca și medicina oficială, aromaterapia tratează bolile cu ajutorul antiinflamatoarelor, antiviralelor, antimicoticelor etc. Dar în loc să folosească molecule de sinteză, utilizează molecule naturale, volatile și aromatice, ale anumitor plante. Toate țesuturile plantelor aromatice (frunze, lemn, floare, tijă etc.) produc substanțe aromatice, în proporții foarte reduse. Acestea sunt extrase din glandele plantelor printr-un proces de distilare cu ajutorul vaporilor de apă. Uleiurile esențiale (UE) sunt produsele rezultate din aceste extracții.

 

• Cu toate că sunt denumite uleiuri, ele nu conțin materii grase. Cu toate acestea, sunt liposolubile, adică solubile în uleiuri, ceea ce le permite să fie ușor absorbite de către piele și mucoase.

• Uleiurile esențiale vă vor ajuta dacă suferiți de următoarele:

— migrene sau dureri dentare

— tulburări nervoase (anxietate, angoasă, insomnie, depresie etc.)

— tulburări de circulație, digestive sau respiratorii

— probleme legate de menopauză.

 

• Este posibil ca uleiurile esențiale să vă fie prescrise ca un adjuvant la tratament sau pentru a atenua efectele secundare ale acestuia. Astfel, uleiul esențial obținut din arborele de ceai este folosit în aplicații cutanate pentru a preveni sau a trata arsurile provocate de radioterapie.

 

• Anumite uleiuri esențiale sunt folosite în tratamentul infecțiilor virale (gripă, viroză, faringită, herpes etc.) sau micotice (de exemplu, candidoze). Ele pot avea o acțiune directă asupra germenilor bolii (uleiul esențial de cimbru).
 

Vote it up
63
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza