Aroma de lavandă reduce stresul

Remedii naturale pentru insomnie, stres și probleme de digestie
 

Lavanda, acest arbust mic, originar din regiunea mediteraneeană, atinge înălțimea de 30-60 cm. Tulpinile sale sunt verticale, iar frunzele înguste, verzi-argintii. Toate părțile plantei au un miros plăcut, dar cele mai aromate sunt florile. Romanii foloseau lavanda pentru a-și parfuma apa de baie, iar ea a rămas una dintre cele mai populare și cunoscute plante. Micile flori violacee apar în conuri după frunze, în timpul verii.

După recoltarea care are loc în mai-iunie, florile sunt uscate și folosite la prepararea de infuzii și capsule, sau pot fi procesate pentru extragerea uleiului esențial (esență de lavandă). Unguentele, cremele și gelurile sunt preparate din ulei esențial. Uleiul de lavandă se produce cu precădere în sudul Franței.

 

Utilizări medicinale

Lavanda este cunoscută pentru efectele sale sedative și calmante. În 2001, cercetători japonezi au descoperit că aroma de lavandă reduce stresul psihic, ea fiind astfel utilă în tratamentul depresiei, anxietății și al durerilor de cap provocate de tensiune. Planta are și alte proprietăți valoroase, precum acțiunea antispastică. Ameliorează digestia, elimină flatulența și stimulează secreția biliară. Se consideră că poate fi benefică în unele tipuri de astm. De asemenea, lavanda este antiseptică și antibacteriană: acționează asupra unor infecții minore ale pielii, a mușcăturilor de insecte și a arsurilor.

Lavanda se folosește în băile terapeutice pentru tratarea problemelor circulatorii; este capabilă să ușureze durerile reumatice, având și acțiune antipiretică.

Preparare și dozaj

• În tratamentul agitației nervoase

Infuzie: Puneți 2-3 g de flori la o cană cu apă clocotită. Lăsați să infuzeze timp de 5-10 minute, apoi strecurați. Beți 3-4 căni pe zi, între mese.

• În tratamentul tulburărilor minore ale somnului

Beți 1 cană infuzie înainte de a merge la culcare. Capsule (300 mg de pulbere): Luați 1-2 capsule înainte de a merge la culcare.

• În tratamentul problemelor digestive

Beți câte 1/2 cană, de 2 ori pe zi.

 

Sursa: Reader’s Digest – “Porția de sănătate”

Vote it up
199
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza