Argila ca medicament

Este benefică în tratarea problemelor gastrice și articulare
 

Argila este foarte utilizată de către naturopați. Compusă în principal din silicat de alumină, această rocă sedimentară posedă în același timp proprietăți absorbante și adsorbante (care captează substanța toxică pentru a o elimina apoi), dar și antiseptice și cicatrizante.

• Există mai multe argile cu proprietăți diferite. Trei sunt recomandate pentru virtuțile lor terapeutice: caolinul, argila albă (atapulgita, de un alb-gri) și argila verde.

• Argila poate fi folosită pe cale orală sau în aplicații locale.

• Înainte de a lua argila pe cale orală, consultați neapărat un medic sau o persoană calificată în acest gen de tratament, deoarece există câteva contraindicații și precauții.

O puteți lua pentru problemele gastrice. Ea exercită un efect tampon asupra pH-ului digestiv. Se pare că stimulează producerea de mucus de către stomac și favorizează elasticitatea acestuia. Amestecați două lingurițe de argilă cu apă slab mineralizată. Lăsați să stea câteva ore și amestecați din nou. Luați o jumătate de linguriță din acest preparat într-un pahar de apă, cu o jumătate de oră înainte de masă.

Contraindicații sunt antecedentele de ocluzii intestinale și o constipație cronică.

Atenție, nu asociați un regim bogat în materii grase sau alte medicamente cu argila, căci aceasta ar putea să le împiedice absorbția. Eliminând substanțele toxice, argila poate antrena elementele nutritive precum fierul și zincul, cu un risc de anemie în caz de consum îndelungat.

• În aplicații locale, ea este recomandată în cazul unor probleme articulare. Împachetările cu nămol de argilă sunt de altfel prescrise în numeroase stațiuni termale și în talasoterapie pentru a atenua durerile reumatismale. O puteți folosi și acasă, în cataplasme reci pentru a alina o entorsă sau o contractură și în cataplasme calde contra artrozei.

În cazul unor probleme dermatologice, aplicați un strat subțire pe leziuni. Dacă aveți pielea și părul gras, alegeți argila verde, care reglează producția de sebum.

Alegeți argila albă dacă aveți pielea uscată și fragilă și părul uscat și devitalizat. Ea este folosită și ca talc pentru bebeluși.

Vote it up
122
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza