Antioxidanți și radicali liberi

De ce fructele și legumele sunt atât de importante pentru sănătate
 

Articole similare

Motivul pentru care fructele și legumele sunt atât de importante pentru sănătate este că reprezintă principala sursă de molecule antioxidante, care combat bolile. Antioxidanții joacă rolul unui sistem de apărare a organismului, prevenind leziunile cauzate de „bombele“ moleculare numite radicali liberi.

Pentru a ne mișca, a mânca sau a respira, celulele corpului transformă hrana și oxigenul în energie. Această reacție chimică eliberează niște reziduuri periculoase, radicalii liberi. În esență, un radical liber este o formă de oxigen extrem de reactivă, căreia îi lipsește un electron. Pentru a-l obține, radicalul liber „fură“ unul de la o celulă normală, afectându-i sănătatea și ADN-ul. Acest lucru duce în timp la probleme majore de sănătate, precum boli de inimă, pierderea memoriei și cancer.

Antioxidanții împiedică acest proces, oferindu-le radicalilor liberi unul dintre electronii lor pentru a-i stabiliza sau combinându-se cu aceștia pentru a forma niște compuși mai stabili. Există și enzime an­tioxidante care ajută radicalii liberi să reacționeze cu alte substanțe, dând naștere unor compuși inofensivi. De pildă, antioxidanții previn formarea plăcii care blochează arterele, împiedicând colesterolul „rău“ LDL să devină lipicios și să se depună pe pereții arterelor.

 

Sursa: Reader’s Digest – “Cele mai bune 1001 sfaturi pentru sănătatea ta”

 

 

Vote it up
143
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza