Antibioticul, administrat prea repede

Multi parinti administreaza antibiotic chiar de la primul episod de febra, reactie care e gresita, avertizeaza medicii
<p>Schimbarile de temperatura, dar si starea organismului dupa o iarna prelungita contribuie la majorarea numarului de afectiuni respiratorii, in special la categoriile cu risc. Copiii sunt primii afectati, iar starea lor este uneori inrautatita de actiunile gresite ale parintilor. 
Conform doctorului pediatru Nicoleta Chirita, “ne confruntam, intr-adevar, cu administrari frecvente de antibiotice inca din prima zi de aparitie a sindromului febril. Chiar la primul episod de febra, documentat sau nu (parintii pot lua sau nu temperatura cu un termomentru – gest destul de putin utilizat in Romania), parintii administreaza un antibiotic. Ulterior se produce consultatia la medicul pediatru sau la medicul de familie, cand copilul deja a inceput un tratament. Si atunci investigatiile care urmeaza se supun acestor prime greseli.”
Dr. Nicoleta Chirita a explicat ca, in perioada octombrie – februarie, sunt frecvente infectiile respiratorii de cai superioare, in principal: rinite, rinofaringite (guturai), otite medii, otite catarale foarte multe, unele insotite de sindrom febril, foarte multe episoade virale, sinuzite. Parintii sunt principalii vizati in a acorda asa numitul prim-ajutor sau prima masura de preventie, la domiciliu, iar in preventia virozelor de sezon se ia in considerare nivelul de activitate al copilului – sugar, copil mic sau copil institutionalizat in institutii sau scoli.
Medicul recomanda urmatoarele masuri, pentru prevenirea imbolnavirilor:  - mentinerea unor masuri de igiena riguroasa, atat la scoala cat si acasa;

-    atentie mare la spatiile de joaca, aglomeratii, spatii inchise, deschise
-    evitarea introducerii manutelor in gurita, mai ales la copii mici – sunt diverse virusuri care au foarte mare tropism digestiv si care, din pacate, se manifesta la inceput prin infectii respiratorii;

-    spalatul pe maini;

-    vaccinarea copiilor la timp;

-    un program normal de viata, odihna si alimentatie;

-    in perioada de iarna prelungita si primavara, este recomandata suplimentarea consumului de fructe si legume.
La indicatia medicului se pot administra diverse imunostimulatoare pe perioade scurte de timp, in functie de evolutia somatica a copilului.
La primele semne de boala (rinoree, febra, varsaturi) parintii trebuie sa se  adreseze medicului curant.</p>
Vote it up
245
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza