Antibioticele actuale devin inutile

Abuzul de medicamente contra infectiilor a dus la dezvoltarea unor germeni multirezistenti
 

<p>

Experti in boli infectioase avertizeaza asupra cresterii ingrijoratoare a numarului de germeni multirezistenti, mai ales ca urmare a abuzului de antibiotice.

„Este o bomba cu ceas in toate spitalele”, a afirmat Gerd Hoffken, presedintele Societatii de Chimioterapie Paul Ehrlich (PEG), Germania, atentionand ca unele bacterii intestinale, cum ar fi escherichia coli sau klebsiella, devin tot mai rezistente la mai multe grupe de antibiotice. Statisticile arata ca, numai intre anii 2007 si 2010, numarul variantelor multirezistente ale acestor bacterii a crescut cu circa 50%, in principal din cauza consumului de antibiotice, scrie Agerpres.

Potrivit cercetatorului german, o parte din aceste bacterii provine din alimente. Printre alimentele care contin astfel de microorganisme se numara si carnea de pui, dupa cum a anuntat la inceputul anului o organizatie ecologista, care a facut mai multe teste care au scos la iveala faptul ca in supermarketurile din Germania se vinde carne de pui contaminata cu bacterii rezistente la antibiotice.

„Obiectivul nostru este sa reducem folosirea antibioticelor”, a punctat el.
In utima perioada, tot mai multi experti din domeniul sanatatii trag un semnal de alarma cu privire la faptul ca din ce in ce mai multe bacterii sunt rezistente la antibiotice. In urma cu aproximativ sase luni, sefa Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Margaret Chan, avertiza ca, in curand, o banala operatie ar putea fi fatala, iar medicina va trebui sa gaseasca noi solutii.

Reprezentantul OMS avertiza ca bacteriile devin tot mai rezistente la antibioticele disponibile, iar acest lucru “va insemna sfarsitul medicinei moderne, asa cum o cunoastem acum”.

In curand, antibioticele vor deveni inutile, arata cel mai sobru scenariu al specialistilor din domeniul bolilor infectioase. Astfel vom ramane fara tratamente pentru boli precum malaria sau tuberculoza, dar mai grav este ca orice operatie de rutina sau chiar o zgarietura ne va putea ucide, daca se va ajunge la infectie.

</p>

Vote it up
272
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza