Anna Karenina, pe marile ecrane

Cea mai noua adaptare dupa celebrul roman al lui Lev Tolstoi, cotata cu mari sanse la Oscar, a ajuns si in Romania
 

<p>

Peste 10 adaptari ale cartii lui Tolstoi s-au realizat din 1914 incoace, insa cea din acest an, cu o distributie formata din Keira Knightley, Jude Law, Michelle Dockery, Kelly Macdonald, Matthew Macfadyen si Emily Watson se anunta a fi una de exceptie, cu sanse reale pentru obtinerea a numeroase nominalizari la Oscar.

In regia lui Joe Wright, aclamat pe plan international pentru filme precum Atonement (Remuscare), Pride and Prejudice (Mandrie si prejudecata), filmul marcheaza a treia colaborare a regizorului cu actrita Keira Knightley, nominalizata la Oscar, precum si cu producatorii Tim Bevan, Eric Fellner si Paul Webster.

Povestea care a traversat vremurile exploreaza puterea de a iubi. Suntem in 1874, in societatea inalta din Rusia imperiala. Plina de viasa, frumoasa Anna Karenina (Keira Knightley) are tot ceea ce-si doresc contemporanii sai: este sotia lui Karenin (Jude Law), un oficial de rang inalt caruia i-a nascut un baietel, iar statutul sau social este unul la care altii doar pot visa. Dupa ce primeste o scrisoare de la fratele sau, afemeiatul Oblonski (Matthew Macfadyen), prin care acesta o roaga sa vina sa-l ajute sa-si salveze casnicia cu Dolly (Kelly Macdonald), Anna pleaca la Moscova. Pe drum face cunostinta cu contesa Vronskaia (Olivia Williams), pe care o condusese la tren fiul sau, galantul ofiter de cavalerie Vronski (Aaron Taylor-Johnson). Cand Anna ii este prezentata lui Vronski, intre cei doi se produce o atractie instantanee care nu poate, si nici nu va fi ignorata.

La casa Vronski vine in vizita si cel mai bun prieten al lui Oblonski, Levin (Domhnall Gleeson), un mosier cu o sensibilitate deosebita, care e indragostit de Kitty (Alicia Vikander), sora mai mica a lui Dolly, pe care o cere de sotie, dar Kitty nu are ochi pentru el, ci pentru Vronski. Devastat, Levin se intoarce la mosia lui de la Pokrovskoie, unde se afunda in munca de la ferma. Kitty ramane si ea cu inima franta cand, la marele bal, vede ca Vronski e indragostit de Anna, care, desi e femeie maritata, ii intoarce atentiile tanarului.

Anna incearca sa-si recapete echilibrul intorcandu-se val-vartej acasa, la St. Petersburg, dar Vronski vine dupa ea. Incearca sa reia rutina familiala, dar gandul la Vronski o tulbura necontenit. Cei doi isi dau frau liber sentimentelor si au o relatie care va scandaliza inalta societate din St. Petersburg. Karenin se vede pus intr-o situatie inadmisibila, asa ca e obligat sa-i dea un ultimatum sotiei sale.
In incercarea ei de a-si gasi fericirea, Anna ia decizii care vor sfarama poleiala unei societati obsedate de propria imagine, si care vor avea consecinte pe cat de romantice, pe atat de tragice asupra vietii ei si a celor din jurul sau.

</p>

Vote it up
237
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza