Animale olimpice

Recordul uman de viteza este de 44,7 kilometri pe ora. Dar sunt fiinte care alearga de doua ori mai repede
 

<p>

Daca si animalele ar participa la o intrecere sportiva, am asista la o competitie extrem de dura. Noi le-am clasificat si am intocmit, pe baza performantelor, un clasament. Iata care ar fi acesta, pe categorii

SPRINT

AUR
Ghepardul Recordul uman de viteza, in prezent, e de 44,7 kilometri pe ora. Dar detinatorul medaliei de aur in regnul animal este de cel putin doua ori mai rapid. Pe distante de pana la 500 de metri, ghepardul poate prinde si 100 km/h.

Argint
Antilopa americana. A fost observata alergand cu viteze de 56 km/h, pe distante de sase kilometri, de 67 km/h pe circa 1,5 km si de 88 km/h pe 800 de metri. Scapa de ghepard la o cursa lunga!

Bronz
Pentru medalia de bronz s-ar bate leul, gazela lui Thomson, antilopa Springbok si Gnuul dungat, ale caror viteze maxime se situeaza in jur de 80 km/h, desi niciun radar nu le-a certificat.

SARITURI

AUR
Detinatoarea actualului record mondial e broasca sud-africana cu nas ascutit. Cea mai lunga saritura a ei este de 5,35 metri, de aproape 100 de ori lungimea pe care o poate avea un exemplar mascul. Imagineaza-ti, similar, un om care ar sari pe lungimea a doua avioane comerciale. Recordul mondial la saritura in lungime este de 8,95 metri.

Argint
Paianjenul saritor poarta acest nume datorita capacitatii de a sari de 50 de ori lungimea corpului sau, in cautarea pradei.

Bronz
Lacusta poate sari de 20 de ori lungimea corpului sau. La nivelul acesta, un om ar putea cuprinde, dintr-o saritura, lungimea unui teren de fotbal.

MARATON

AUR        
Drepneaua neagra. Maratonul olimpic, care se desfasoara pe 42 de kilometri, este chiar o cursa „amarata“ in raport cu cele pe care le indura unele animale. S-a calculat ca aceasta pasare, care se reproduce in Europa si Asia si ierneaza in Africa, efectueaza un zbor aproape neintrerupt de 480.000 de kilometri, timp de cel putin doi ani, din momentul in care pleaca din cuib si pana la gasirea unui potential loc de intemeiere a unui cuib!

Argint
Randunica arctica calatoreste intre Polul Nord si Polul Sud in fiecare an — o distanta care, daca ar fi parcursa in linie dreapta, ar insemna 9.300 de kilometri intr-o singura directie. Dar cea mai lunga calatorie care a fost consemnata in randul acestei specii este de 22.400 de kilometri!  

Bronz
Cel mai lung zbor fara intrerupere a fost inregistrat, in martie 2007, de o pasare din specia Sitar de mal nordic. In noua zile, aceasta a zburat 11.432 de kilometri, din cuibul sau din Alaska, pana in Noua Zeelanda. Fara sa se opreasca pentru apa sau hrana! La final, pierduse 50% din greutate.

INOT

AUR
Pestele evantai,  cu un corp in forma de torpila, care ii confera un coeficient hidrodinamic perfect, este nascut sa fie rapid. Exemplare din aceasta specie au fost observate in timp ce „navigau“ cu 108 km/h! Recordul uman de viteza la inot este de doar 8,54 km/h.

Argint
Tonul albastru a fost inregistrat cu o viteza de  70 km/h. Unii cercetatori sustin insa ca acesta poate depasi chiar si 100 km/h.

Bronz
Se crede despre rechinul Mako ca poate atinge o viteza de navigatie de 88 km/h. Cum nu exista inca dovezi certe, il clasam, abia pe locul al treilea.

HALTE

AUR
Gandacul scarabeu. Raportat la marimea sa, cea mai puternica fiinta din lume este un gandac scarabeu. Acesta poate trage o greutate de 1.141 mai mare decat a corpului sau, ceea ce ar echivala cu capacitatea unei persoane de 68 de kilograme de a ridica sase autocare cu etaj, pline de pasageri. Sportivii olimpici din categoriile usoare pot ridica, cel mult, de trei ori masa proprie.

Argint
Testele realizate pe carabusul-rinocerau aratat ca acesta poate ridica de 850 de ori greutatea propriului corp.

Bronz
Furnicile taietoare de frunze pot ridica  pana la de 50 de ori greutatea corpului lor.

</p>

Vote it up
432
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza