Anghinare umplută cu usturoi și mentă

Servește-o cu pâine, brânză și salată, pentru o masă lejeră
 

INGREDIENTE PENTRU 2 PORȚII

1 legătură (125 g) mentă proaspătă

coaja rasă fin de la 1 lămâie mare

3 căței de usturoi pisați

1/4 cană (60 ml) suc de lămâie

4 bucăți anghinare (circa 800 g)

1/4 cană (60 ml) ulei de măsline

2 linguri de oțet balsamic

1 cană (250 g) iaurt în stil grecesc, cu un conținut redus de grăsimi

2 linguri de lapte piper negru, proaspăt măcinat

 

PREPARARE 20 minute

GĂTIT 30 minute

FIECARE PORȚIE CONȚINE 2 259 kJ, 540 kcal, 19 g proteine, 33 g grăsimi (7 g grăsimi saturate), 44 g carbohidrați (15 g zahăr), 16 g fibre, 397 mg sodiu

 

Anghinarea este foarte bogată în fibre. Preparatul conține, de asemenea, mulți antioxidanți, datorită mentei, usturoiului și sucului de lămâie.

 

1 Pune deoparte câteva frunze întregi de mentă și puțină coajă de lămâie, pentru ornat. Toacă restul mentei. Transferă trei sferturi din menta tocată într-un castron, apoi adaugă coaja de lămâie și usturoiul; amestecă.

2 Umple un castron mare cu apă rece și toarnă sucul de lămâie. Taie tulpinile de la anghinare, lăsând cam 5 cm din ele; retează circa 2 cm de la vârf. Rupe și înlăturează frunzele exterioare, până ce ajungi la cele mai moi, de culoare verde-deschis. Îndepărtează și baza tare a acestor frunze. Taie în jumătăți anghinarea și curăță mijlocul cu aspect pufos. Pe măsură ce le tai, pune bucățile curățate în vasul cu apă și lămâie.

3 Încinge cuptorul la 200°C. Scurge anghinarea și așaz-o într-o tavă mare de copt. Îndeasă mixtura de mentă, usturoi și lămâie printre frunzele ei. Amestecând într-un vas 2 linguri de ulei și oțetul, stropește anghinarea cu acest sos. Acoperă tava cu folie de aluminiu și bag-o în cuptor. Coace preparatul 30 de minute sau până când anghinarea s-a frăgezit.

4 Între timp, bate într-un castron iaurtul, laptele, restul de ulei și menta rămasă. Servește anghinarea cu sosul de iaurt, asezonând-o cu piper și garnisind-o cu frunzele întregi de mentă și coaja de lămâie păstrate.

 

SFATUL BUCĂTARULUI

Servește acest preparat cu pâine, brânză și salată, ca o masă lejeră de primăvară.

Este foarte important ca tot mijlocul bucăților de anghinare să fie curățat: e tare și necomestibil.

Vote it up
104
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza