Anemia se trateaza prin dieta

Substantele din ceai si cafea pot interfera cu absorbtia fierului din intestin
 
<p>Scaderea numarului de celule rosii din sange declanseaza anemia. Aceasta problema apare in special in randul femeilor si al copiilor, categorii diagnosticate mai frecvent cu anemie feripriva, cauzata de lipsa de fier din organism. Vestea buna este aceea ca anemia poate fi prevenita printr-o serie de masuri aflate la indemana oricui, se arata pe MedLive.
Pentru prevenirea anemiei este indicat sa va alcatuiti un regim alimentar care sa fie bogat in vitamine si nutrienti precum: fierul (carnea de vita, boabele de fasole, spanacul, sparanghelul, broccoli, tofu, merele, caisele, fructele uscate), folatul (banane, citrice, cereale, paste fainoase, legume cu frunze de culoare verde inchis), vitamina B12 (carne si produse lactate, cereale, produse din soia), vitamina C (citricele, pepenele, fructele de padure).
Pe langa regimul alimentar este recomandat sa mai tineti cont si de cata cafea sau ceai consumati zilnic. Substantele din compozitia lor pot interfera cu absorbtia fierului din intestin. O atentie deosebita trebuie acordata si modului in care combinati alimentele din dieta zilnica. Spre exemplu, un fruct bogat in vitamina C si acizi consumat dupa masa stimuleaza absorbtia fierului. De asemenea este important ca alimentele bogate in fier si vitamine sa fie consumate in starea lor naturala, cu o preparare termica minima, deorece o buna parte din acidul folic si vitamina B12 se distrug la temperaturi ridicate.
O alta metoda de prevenire a anemiei consta in evitarea unor substante precum benzenul, arsenicul, sulfonamide, medicamentele antiepileptice, unele antibiotice, deoarece maduva osoasa poate fi afectata de numerosi factori fizici sau chimici. Efectuarea nejustificata de radiografii trebuie, la randul ei, evitata. </p>
Vote it up
307
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza