Ananas la cuptor cu iaurt și ghimbir

Un desert sănătos - foarte bogat în fibre și sărac în grăsimi
 

INGREDIENTE PENTRU 4 PORȚII

1 ananas (circa 1,25 kg)

1 cană (250 g) iaurt în stil grecesc, semidegresat

2 lingurițe de miere

1/2 linguriță de ghimbir măcinat

felii de lămâie verde, pentru servit

2 lingurițe de coajă de lămâie verde rasă, pentru ornat

 

PREPARARE 10 minute, plus 10 minute răcire

GĂTIT 1 oră și 45 minute

FIECARE PORȚIE CONȚINE 836 kJ, 200 kcal, 8 g proteine, 2 g grăsimi (1 g grăsimi saturate), 36 g carbohidrați (33 g zahăr), 6 g fibre, 100 mg sodiu

 

Acest desert este bogat în fibre și sărac în grăsimi. Ananasul conține bromelaină, o enzimă cu efect antiinflamator. Doze foarte mari din această substanță, sub formă de suplimente, sunt utilizate adesea în tratarea artritei. Ananasul proaspăt nu conține cantități atât de mari – iar fiindcă bromelaina e mai concentrată în cotor și tulpină, veți beneficia mai mult dacă veți reuși să mâncați și mijlocul fructului. Bromelaina are, totodată, capacitatea de a stabiliza tensiunea arterială și de a întări sistemul imunitar.

 

1 Încingeți cuptorul la 180°C. Puneți ananasul întreg pe o tavă mare și băgați-l în cuptor pentru 1 3/4 ore, întorcându-l la fiecare 20 de minute, până ce se simte moale la o apăsare delicată. Lăsați-l să se răcească alte 10 minute.

2 Între timp, amestecați într-un castronel iaurtul cu mierea și ghimbirul.

3 Îndepărtați vârful ananasului cu un cuțit ascuțit, apoi tăiați-l în sferturi, pe lungime. Scoateți partea tare din mijloc, dacă doriți.

4 Așezați fiecare sfert, cu partea cu coajă în jos, pe un platou. Turnați deasupra iaurtul cu ghimbir și presărați coaja rasă de lămâie. Serviți desertul alăturându-i câteva felii de lămâie verde.

 

SFATUL BUCĂTARULUI

Pentru un desert mai rapid cu ananas la cuptor, îndepărtați coaja de la 1 ananas mic și tăiați-l în două, pe lungime. Gătiți jumătățile sub grill, timp de 5 minute, apoi întoarceți-le și pudrați-le cu puțin zahăr brun și ghimbir măcinat, iar la final mai lăsați-le 5 minute sub grill, până când zahărul s-a caramelizat.

Vote it up
164
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza