Aluat fraged cu pere si afine

In locul aluatului care se intinde deasupra unei placinte, acest blat este portionat si servit alaturi de fructe
 
<p>
Se obtin 6 portii
Timp de preparare: 20–25 de minute
Timp de gatit: 15–20 de minute

Blat cu migdale
150 g faina
75 g unt
30 g zahar tos
2 linguri migdale macinate
cateva picaturi extract de migdale
1 ou
Fructe gatite
4 pere de desert
450 ml suc de mere
150 g afine

Preparare:

Se incalzeste cuptorul la 200 de grade. Pentru a prepara aluatul fraged, se pun faina, untul, zaharul, migdalele macinate, extractul de migdale si ouale intr-un robot de bucatarie. Se proceseaza pana ce mixtura incepe sa se lege si capata un aspect de firimituri. Se adauga, daca este necesar, cateva picaturi de apa. Ca alternativa, se pun ingredientele intr-un vas si se amesteca cu varful degetelor.

Se transfera aluatul in centrul unei tavi de copt, captusita cu hartie pergament. Se preseaza sau se intinde sub forma unui cerc de 20 cm diametru. Se ciupesc marginile pentru a le dantela si se traseaza 12 felii. Se inteapa peste tot cu o furculita.
Se pune tava de copt in cuptor si se coace blatul 15–20 de minute, pana se face brun-auriu. Se scoate din cuptor si se taie de-a lungul marcajelor pentru felii.
Cat timp se coace aluatul, se descojesc perele, se taie fiecare in sferturi si se indeparteaza cotoarele. Se pun perele intr-o cratita mare. Se toarna peste ele sucul de mere si se da in clocot, apoi se micsoreaza flacara si se fierb 7–10 minute, pana cand aproape se fac fragede. Se adauga afinele si se continua fiertul 2 minute, pana ce perele isi lasa sucul, iar lichidul din vas capata culoarea afinelor.
Se scot fructele, ridicandu-le cu o spumiera, si se asaza pe un platou, sau pe farfurii individuale. Se mareste temperatura si se fierbe sucul din cratita pana scade ca sa ramana circa 175 ml. Se toarna peste fructe. Se serveste fiecare portie de fructe cu 2 felii de aluat fraged.

Cateva idei:

• Puteti folosi in mod similar multe alte fructe de sezon. Merele si murele sunt o alaturare traditionala.
• Folositi 340 ml compot din fructe uscate, fierte in suc de mere sau de portocale, impreuna cu radacina de ghimbir tocata; inlocuiti extractul de migdale din aluat cu 1 lingurita praf de ghimbir.
• In loc de a prepara un blat rotund si de a trasa 12 felii, presati aluatul fraged intr-o forma patrata si trasati triunghiuri sau romburi sau decupati mici discuri.

Avantaje:

• Afinele, ca mai toate fructele de padure, sunt bogate in vitamina C. Mai contin si beta-caroten. Ambele sunt antioxidanti valorosi si lupta impreuna impotriva daunatorilor radicali liberi.
• Cand sunt coapte, perele sunt delicios de dulci si pline de zaharuri naturale, asa ca pot fi folosite pentru indulcirea deserturilor, fara a mai adauga zahar rafinat.
 
Pentru mai multe retete culinare acceseaza site-ul www.lumearetetelor.ro
</p>
Vote it up
177
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza